Δεν είναι διαστημόπλοιο- Είναι ένα κτήριο που θυμίζει αμμόλοφους στη Σαχάρα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Δεν είναι διαστημόπλοιο- Είναι ένα κτήριο που θυμίζει αμμόλοφους στη Σαχάρα

Πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας περιβαλλοντικής διαχείρισης Beeah Group στη Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Θα μπορούσαν οι εικόνες να ανήκουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα να μας εντυπωσιάζουν με το αποτέλεσμα. Ένα φουτουριστικό κτήριο στην μέση της ερήμου δεν θα το έλεγες και πραγματικό. Κι όμως, το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects δημιούργησε αυτό το εκπληκτικό κτήριο αναπαριστώντας τους κυματοειδείς αμμόλοφους της ερήμου.

Πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας περιβαλλοντικής διαχείρισης Beeah Group στη Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σχεδιασμένο από το γραφείο της αείμνηστης αρχιτέκτονα Zaha Hadid, το πολυαναμενόμενο Beeah Headquarters έχει τη μορφή μιας σειράς «διασυνδεόμενων αμμόλοφων» που απηχούν το περιβάλλον της ερήμου Al Sajaa.


https://www.instagram.com/p/CR8x99vgYXq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το κτίριο των 9.000 τετραγωνικών μέτρων λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης και διοίκησης για τον Όμιλο Beeah. Σύμφωνα με το Zaha Hadid Architects, εστιάζει στη βιωσιμότητα για να αντικατοπτρίζει το έργο της εταιρείας. Τροφοδοτείται από ηλιακή συστοιχία και πληροί τα πρότυπα LEED Platinum – την υψηλότερη πιστοποίηση που απονέμεται από το πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων – θέτοντας «ένα νέο σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς χώρους εργασίας».

Το ξενοδοχείο ME Dubai που σχεδίασε η Zaha Hadid

«Η έδρα είναι το πιο πρόσφατο ορόσημο για τον Όμιλο Beeah καθώς συνεχίζει να πρωτοπορεί στις καινοτομίες για τη Sharjah και σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας μια βάση δραστηριοτήτων για τον όμιλο για διαφοροποίηση σε νέες, κρίσιμες για το μέλλον βιομηχανίες», δήλωσε το Zaha Hadid Architects. «Με τη νέα της έδρα, η Beeah δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να κλιμακώσει τον βιώσιμο αντίκτυπο και τελικά να χρησιμεύσει ως σχέδιο για τις έξυπνες, βιώσιμες πόλεις του αύριο».

Η μορφή του κτηρίου της Beeah είναι επίσης σχεδιασμένη και προσανατολισμένη ώστε να αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζονται στην τοποθεσία. Το κτίριο τροφοδοτείται από μια ηλιακή συστοιχία συνδεδεμένη με πακέτα μπαταριών Tesla, οι οποίες σύμφωνα με το στούντιο, καλύπτουν την ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

zaha hadid10

Τα τζάμια ελαχιστοποιούνται σε όλο το γραφείο για να αποφευχθεί η έκθεση στον σκληρό ήλιο της ερήμου, ενώ τα πάνελ από σκυρόδεμα ενισχυμένα με ίνες γυαλιού στο εξωτερικό, συμβάλλουν στη ρύθμιση των εσωτερικών θερμοκρασιών. Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού που φιλτράρουν τα λύματα για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης.

Στο εσωτερικό, το κτίριο χωρίζεται σε δύο πτέρυγες. Το ένα στεγάζει τα δημόσια και διοικητικά τμήματα του Ομίλου Beeah, ενώ το άλλο περιλαμβάνει τη διοικητική ζώνη. Αυτές οι περιοχές συνδέονται με μια κεντρική αυλή, που περιγράφεται από τους Zaha Hadid Architects ως «όαση μέσα στο κτίριο» που βοηθά στην παροχή φυσικού αερισμού.

Δες το εκπληκτικό -σχεδιαστικά- κτήριο στη gallery που ακολουθεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι Beckham αγόρασαν ένα ρετιρέ στο φουτουριστικό κτίριο της Zaha Hadid στο Μαϊάμι

Το ξενοδοχείο ME Dubai που σχεδίασε η Zaha Hadid