Ένα μοναδικό spa μέσα στη ζούγκλα του Μεξικού επενδυμένο με ηφαιστειακές πέτρες

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ένα μοναδικό spa μέσα στη ζούγκλα του Μεξικού επενδυμένο με ηφαιστειακές πέτρες

Αυτό το spa πρόκειται για μια κατασκευή που οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως «σχήμα χωρίς σύνορα που δεν μπορεί να συλληφθεί ως σύνολο».

Οι Soler Orozco Arquitectos και ο Javier Sánchez δημιούργησαν ένα spa που έχει σχήμα κώνου και φωτίζεται από έναν δραματικό φεγγίτη σε μια πυκνή μεξικάνικη ζούγκλα. Το έργο βρίσκεται στο Tepoztlán, μια ορεινή πόλη περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού.

«Το Tepoztlán αποπνέει ένα συγκεκριμένο μυστήριο για το προ-ισπανικό παρελθόν του και τις φημισμένες δημιουργικές και θεραπευτικές του ενέργειες», λένε οι Soler Orozco Arquitectos και ο Javier Sánchez. «Ο πελάτης για αυτό το έργο -παλιός αθλητής- ήθελε ένα σπίτι ενσωματωμένο σε αυτό το περιβάλλον ως χώρο αφιερωμένο στη βελτίωση της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας των ανθρώπων», πρόσθεσε η ομάδα.

Δεν είναι διαστημόπλοιο- Είναι ένα κτήριο που θυμίζει αμμόλοφους στη Σαχάρα

Το κτίριο του spa ολοκληρώθηκε το 2021 και περιλαμβάνει μια σειρά από χώρους ευεξίας μέσα σε μια δομή σε σχήμα κώνου επενδυμένη με ηφαιστειακές πέτρες. Αυτά τα δωμάτια περιλαμβάνουν γυμναστήριο, στούντιο μασάζ, σάουνα και μια μικρή πισίνα. Από έξω, το κτίριο μοιάζει με έναν πέτρινο τύμβο που ολοκληρώνεται από μια στρογγυλεμένη πλατφόρμα. Αυτή η κατασκευή είναι στην πραγματικότητα μια βεράντα που οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως «σχήμα χωρίς σύνορα που δεν μπορεί να συλληφθεί ως σύνολο».

https://www.instagram.com/p/CZkka5NuHhZ

Οι ένοικοι εισέρχονται στο ιδιωτικό spa από κάτω μέσω ενός ανοίγματος που διασχίζει τη μορφή που μοιάζει με ανάχωμα, μια δίοδο που οδηγεί σε έναν κεντρικό χώρο που φωτίζεται από έναν φεγγίτη.

«Αυτός ο φεγγίτης καταλαμβάνει το κέντρο της πράσινης ταράτσας διαμέτρου 20 τετραγωνικών μέτρων που λειτουργεί ως σημείο για τη συλλογή του νερού της βροχής που στη συνέχεια φιλτράρεται στις υπόγειες στέρνες», προσθέτουν οι αρχιτέκτονες. Εκτός του κυκλικού διαδρόμου που περιβάλλει τον κεντρικό θάλαμο βρίσκονται τα δωμάτια που περιλαμβάνουν χώρο μασάζ, σάουνα και τουαλέτες. Το γυμναστήριο του ισογείου συνδέεται με μια βεράντα.

Images: dezeen.com