Το σπίτι πάνω στη γέφυρα

Το σπίτι πάνω στη γέφυρα

Όχι στο τέλος της γέφυρας, ούτε δίπλα, ούτε από κάτω. Πάνω της και από άκρη σ' άκρη.

Αυτό το σύγχρονο, συμπαγές, σπίτι, ίσα που ακουμπά τη γη και, όπως ακριβώς μαρτυ΄ρα και το όνομά του, είναι σχεδιασμένο ως μια μακρόστενη γέφυρα που συνδέει δύο βραχώδεις ακτές ενός μικρού ποταμιού.

Ονομάζεται Bridge House και ίσως είναι ένα από τα πιο ρομαντικά, ιδιωτικά σπίτια που έχουμε δει μέχρι τώρα. Το υπέροχο χαρακτηριστικό αυτού του σπιτιού, εκτός φυσικά από τη τοποθεσία, είναι το γεγονός πως τα «ίχνη» του στη γη είναι ελάχιστα. Υποστηρίζεται από δικτυώματα χάλυβα, ενώ τέσσερις μικρές προβλήτες από σκυρόδεμα το κρατάνε στη θέση του. Έτσι το όλο κτίσμα αιωρείται πάνω από τη κοίτη του ποταμού και ανάμεσα στα δέντρα, σε ένα σχεδόν ανέγγιχτο, μαγευτικό σκηνικό.

Το «Σπίτι Πάνω στη Γέφυρα» ανήκει σε ένα ζευγάρι από τη Νότιο Αυστραλία και καταλαμβάνει μόλις 110τμ. Χώρου, καθώς αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο, μια μεγάλη σαλοτραπεζαρία και κουζίνα, κι ένα γραφείο το οποίο αναλόγως με την περίσταση μπορεί να μετατραπεί σε ξενώνα.

Κάθε πλευρά του σπιτιού είναι καλυμμένη με μεγάλους γυάλινους τοίχους, οι οποίοι «βάζουν» τη φύση μέσα στο σπίτι, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα το σπίτι θερμαίνεται χάρη στο σκουρόχρωμο τσιμέντο που καλύπτει το πάτωμα, μια θερμάστρα που λειτουργεί με ξύλα και διπλά τζάμια ώστε να διατηρείται η θερμότητα.

Το καλοκαίρι, διάτρητες γρίλιες από χάλυβα ρίχνουν σκιά στα παράθυρα που κοιτάνε προς τον Βορρά, ενώ η στενή μορφή του σπιτιού-γέφυρα επιτρέπει τον διαμπερές αερισμό και σε συνδυασμό με τους ανεμιστήρες οροφής, κρατά τον χώρο άνετο και δροσερό.

Το πρωτοποριακό και πλήρως βιώσιμο αυτό σπίτι, ολοκληρώνεται με ηλιακή παραγωγή ζεστού νερού και ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην οροφή του γκαράζ, καθώς και με τρεις μεγάλες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για συλλογή βρόχινου νερού.

Η σύλληψη και κατασκευή του φανταστικού αυτού κτίσματος ανήκει στον αρχιτέκτονα Max Pritchard, για τον οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ: maxpritchardarchitect.com.au