8+2 Tips για να μην έχεις απώλειες από τη θέρμανση

8+2 Tips για να μην έχεις απώλειες από τη θέρμανση

Διάβασε πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τις απώλειες από τη θέρμανσή σου.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει αρκετά. Ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον στο σπίτι μας είναι αυτό που ψάχνουμε όλοι. Όμως, αρκετές φορές, παρά τα κορυφαία θερμαντικά που έχουμε επιλέξει για το κλίμα του σπιτιού μας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απώλειες στη θέρμανσή μας. Εάν βιώνεις και εσύ κάθε χρόνο τέτοιου είδους προβλήματα μάλλον έφτασε η ώρα να τα λύσεις. Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε μαζί 8+2 συμβουλές για να βελτιστοποιήσεις τη θέρμανσή σου.

8+2-Tips-gia-na-mhn-exeis-apwleies-apo-th-8ermansh_html_m64ac384a.png

1. Σφράγισε τυχόν διαρροές

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικότερα. Πρέπει να ψάξεις εξονυχιστικά κάθε σπιθαμή του σπιτιού σου για τυχόν κενά ή ρωγμές γύρω από πόρτες, παράθυρα και αεραγωγούς. Ξεκίνα με τα πολύ απλά αεροστόπ. Τοποθέτησέ τα στις πόρτες και στα παράθυρα εάν χρειαστεί. Σιγουρέψου ότι έχουν μπει σωστά ώστε να μην επιτρέπουν στον παγωμένο αέρα να μπαίνει με κάθε ευκαιρία στο ζεστό σου σπίτι. Αυτό είναι ένα απλό βήμα αλλά άκρως σημαντικό στη συνολική σου προσπάθεια να μειώσεις τις απώλειες στη θέρμανσή σου.

2. Καλή μόνωση

Μια σωστή μόνωση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη σωστή θέρμανση του σπιτιού σου. Είναι γεγονός μάλιστα ότι συμβάλλει τα μέγιστα και για την επίτευξη μιας μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος. Βεβαιώσου λοιπόν ότι όπου περνάει από το χέρι σου, μιας και η μόνωση στα σπίτια είναι πρωτίστως κατασκευαστικό ζήτημα, θα πρέπει να ενισχύσεις τη μόνωση σε τοίχους και δάπεδα.

3. Τακτική συντήρηση

Η τακτική συντήρηση των συστημάτων θέρμανσής σου είναι ζωτικής σημασίας. Είτε έχει να κάνει με το κλιματιστικό τοίχου σου και τα σώματα του καλοριφέρ σου είτε άλλα θερμαντικά συστήματα που χρησιμοποιείς, θα πρέπει να τα ελέγχεις τακτικά ώστε να σου αποδίδουν τα μέγιστα. Σου προτείνουμε να εξετάσεις το ενδεχόμενο αναβάθμισής του όπου διαπιστωθεί ότι αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μειώσεις τις απώλειες θέρμανσης.

8+2-Tips-gia-na-mhn-exeis-apwleies-apo-th-8ermansh_html_12dde6b2.png

4. Άσε τον ήλιο να μπει

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, άνοιξε τις κουρτίνες σου ή τα στόρια σου. Επίτρεψε στο ηλιακό φως να μπει στο σπίτι σου και να το ζεστάνει φυσικά και κυρίως δωρεάν! Αξιοποίησε τον ήλιο κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Μην ξεχνάς, το βράδυ να κλείνεις και τα παντζούρια προκειμένου να διατηρήσεις καλύτερα την επιθυμητή θερμοκρασία εντός της οικείας σου. Αυτές οι απλές κινήσεις καθημερινά, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση ενός ιδανικού εσωτερικού κλίματος χωρίς να βασίζεσαι αποκλειστικά στο σύστημα θέρμανσης σας.

5. Διάταξη επίπλων

Ρίξε μια ματιά στη διάταξη των επίπλων σου και βεβαιώσου ότι τα μεγάλα έπιπλα δεν φράζουν αεραγωγούς ή καλοριφέρ. Είναι σημαντικό να αφήνεις ελεύθερα τα σώματα και τα υπόλοιπα θερμαντικά συστήματά σου. Έτσι, αν και απλό βήμα, σου διασφαλίζει ότι ο ζεστός αέρας θα κυκλοφορεί ελεύθερα αποτρέποντας τυχόν τοπικά σημεία κρύου τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανάγκη για υψηλότερες θερμοκρασίες θέρμανσης.

6. Αποσύνδεση ηλεκτρικών συσκευών

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που παραμένουν συνδεδεμένοι στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιούνται είναι συχνά υπεύθυνοι για σημαντικές απώλειες θέρμανσης. Αποσύνδεσε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς ώστε όχι μόνο να εξοικονομήσεις ενέργεια αλλά και να μειώσεις τις περιττές απώλειες θέρμανσης. Μπορείς εδώ να βάλεις στο παιχνίδι και τα έξυπνα πολύπριζα ή πρίζες. Έτσι, θα μπορείς να βλέπεις ανά πάσα στιγμή τις ενεργοβόρες συσκευές σου από το smartphone σου και να τις ρυθμίζεις αναλόγως.

8+2-Tips-gia-na-mhn-exeis-apwleies-apo-th-8ermansh_html_m20598ec5.png

7. Στρώσε χαλιά

Μην αφήνεις το χειμώνα το σπίτι σου χωρίς χαλιά ή φλοκάτες. Τα κρύα δάπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε μια συνολική αίσθηση κρύου. Επένδυσε σε καλής ποιότητας χαλιά και φλοκάτες ώστε να χτίσεις πανεύκολα ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης και να μειώσεις τυχόν απώλειες στη θέρμανσή σου.

8. Σταθερή Θερμοκρασία

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ανεβοκατεβάζεις κάθε τρεις και λίγο τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη, το ζητούμενο για να μην έχεις απώλειες στη θέρμανσή σου και περιττή κατανάλωση ενέργειας είναι να διατηρήσεις σταθερή μια μέτρια θερμοκρασία. Έτσι, το σπίτι θα αποκτήσει μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου που θα σου επιστρέψει και να είναι στα ζεστά αλλά και να μην καταναλώνεις περιττή ενέργεια. .

8+1: Ανεμιστήρες οροφής

Χρησιμοποίησε τους ανεμιστήρες οροφής εάν διαθέτεις κλιματιστικό τοίχου. Αν και κυρίως το συγκεκριμένο κόλπο αποδίδει το καλοκαίρι για να δροσίσεις το σπίτι, μπορεί να σε βοηθήσει να ζεστάνεις πιο γρήγορα, υπό προϋποθέσεις, ένα δωμάτιο.

8+2: Σωστή συντήρηση κλιματιστικού

Να καθαρίζεις και να αντικαθιστάς τακτικά τα φίλτρα αέρα στο κλιματιστική σου. Να ελέγχεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο τα διάφορα υπολείμματα που μαζεύονται γύρω από την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου. Προτίμησε τη βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυκτικό. Η καλύτερη λύση για να λειτουργεί σωστά μια συσκευή σου είναι πάντα η σωστή και τακτική συντήρησή της.