Σπίτι στον αέρα

Σπίτι στον αέρα

Ένα σπίτι στην Ιαπωνία σπάει κάθε κανόνα αρχιτεκτονικής και συμβατικής λογικής και μας μεταφέρει αρκετά χρόνια μπροστά.

Όταν ο Hideyuki Nakayama κάθεται για να ονειρευτεί το επόμενο σχέδιό του, παίρνει ένα μολύβι και ξεκινά να σκιτσάρει. Με μια απλή γραμμή, μια λευκή κόλλα χαρτιού μετατρέπεται σε έναν ευάερο χώρο. Με τη πρόσθεση άλλης μίας και μερικά σβησίματα εδώ κι εκεί, ο χώρος μετατρέπεται σε κάτι εντελώς νέο, στο κλείσιμο ενός ματιού.

Για το «2004», μια ιδιωτική κατοικία, μέρος μιας νέας οικιστικής ανάπτυξης στο Matsumoto της Ιαπωνίας, ο Nakayama ξεκίνησε με σκίτσα ενός κοριτσιού να κοιμάται σκεπασμένο με μια κουβέρτα και ένα ολόκληρο πάτωμα να αιωρείται από πάνω της. Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια για να διερευνηθούν οι χωρικές σχέσεις στην αρχιτεκτονική κατοικιών μέσα από υποτυπώδη σχέδια, κατέληξε να γίνει μια κανονική κατοικία η οποία όμως σπάει όλες τις συμβάσεις.

Το «2004» είναι μια εξαιρετικά μινιμαλιστική, πειραματική και, κυρίως, θαρραλέα προσέγγιση της νέας κατοικίας, όπως την φαντάζεται ο Nakayama, κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα και χρειάζεται τόλμη για να το φέρεις στη ζωή.

Με μια πρώτη ματιά, το σπίτι φαίνεται σαν μια απλή, διώροφη κατοικία. Αν κοιτάξεις όμως καλύτερα, θα δεις πως, φαινομενικά τουλάχιστον, όλο το σπίτι αιωρείται μερικά εκατοστά πάνω από τη γη. Αυτό οφείλεται στο «βυθισμένο» σαλόνι του, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο και περικλείεται μέχρι κάποιο ύψος από γυαλί, επιτρέποντας έτσι στον μικρόκοσμο της φύσης να «εισβάλει» στο εσωτερικό και να το μετατρέπει σε έναν μυστικό κήπο.

Μια ορθογώνια, γκρι ανθρακί πλάκα, αιωρείται μεταξύ του σαλονιού και του δεύτερου ορόφου, χρησιμεύοντας ως πατάρι, αλλά και ως τραπεζαρία και μέρος για συγκεντρώσεις. Για να ανέβει κάποιος στον δεύτερο όροφο, χρησιμοποιεί τη σκάλα που βρίσκεται στο πατάρι.

Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο ασφαλές σπίτι για παιδιά, ούτε και για απρόσεκτους ή άτομα με υψοφοβία. Πρόκειται όμως για μια ριζοσπαστική ιδέα που φέρνει τα όνειρα λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα.