Ιαπωνική αρχιτεκτονική: Σκαρφαλώνοντας μέσα στο σπίτι

Ιαπωνική αρχιτεκτονική: Σκαρφαλώνοντας μέσα στο σπίτι

Τρεις όροφοι, τρεις τρόποι για να φτάσεις στην κορυφή, καμία συμβατικότητα.

Αυτό το ξεχωριστό σπίτι στην Ιαπωνία είναι συνώνυμο τόσο της πρωτοτυπίας όσο και της ευελιξίας. Επίσης, θα ήταν το σπίτι των ονείρων όλων όσων απολαμβάνουν την αναρρίχηση κάθε είδους, δεδομένου ότι προσφέρει τρία μέσα κάθετης μεταφοράς από το ισόγειο μέχρι την ταράτσα. Σκάλες, φορητές σκάλες και ένας τοίχος αναρρίχησης.

Αυτή η μοναδική σχεδίαση δημιουργεί ευέλικτους χώρους, επιτρέπει το φως του ήλιου και τον φρέσκο αέρα να πλημμυρίσουν το εσωτερικό και συνδέει όλα τα επίπεδα μεταξύ τους, από το έδαφος μέχρι τον τελευταίο όροφο.

Η περιοχή στην οποία χτίστηκε το σπίτι, το ελάχιστο όριο ύψους πάνω από το έδαφος για όλα τα κτίρια είναι 7 μέτρα. Οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν την κατασκευή, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν σε αυτούς τους κανονισμούς χωρίς να επηρεάσουν όμως την αισθητική τους, σχεδίασαν την οροφή σαν ένα κατάστρωμα που μοιάζει με δωμάτιο, το οποίο όμως δεν έχει ταβάνι και περιβάλλεται από έναν τοίχο δύο μέτρων.

Έτσι, το εξωτερικό του κτιρίου μοιάζει με ένα κανονικό διώροφο σπίτι, ενώ το εσωτερικό του είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο τοίχος αναρρίχησης οδηγεί από τη βεράντα στον τελευταίο όροφο μέσω μιας αυλής, οι φορητές σκάλες «ανεβαίνουν» από το σαλόνι στο δωμάτιο διασκέδασης μέσα από ένα άνοιγμα και οι σταθερές σκάλες ξεκινούν από την κουζίνα για να καταλήξουν σε μια βεράντα όπου απλώνεται η μπουγάδα.