Τα πιο εκπληκτικά σπίτια δίπλα στο ποτάμι

Τα πιο εκπληκτικά σπίτια δίπλα στο ποτάμι

Μια σειρά κατοικιών στο Άμστερνταμ δίνουν νέα υπόσταση στον χώρο και της σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Μερικές φορές, μια απλή αλλαγή στην προοπτική με την οποία βλέπουμε τα πράγματα μπορεί να κάνει την μεγαλύτερη διαφορά. Αυτό ακριβώς έκανε η αρχιτεκτονική ομάδα MVRDV κατά τον σχεδιασμό δύο σπιτιών στο Borneo-Sporenburg στο Άμστερνταμ, το οποίο και μετατράπηκε στην πιο συμπαγή συνοικία νέων κατοικιών στην Ολλανδία.

Αυτή η πρώην περιοχή του λιμανιού, τοποθετημένη στα ανατολικά της πανέμορφης πόλης του Άμστερνταμ, άντλησε έμπνευση από τα σπίτια στα κανάλια της πόλης. Το αρχικό σχέδιο ήταν να μετατραπεί σε ένα είδος ντεμοντέ γειτονιάς όπως η «De Jordaan». Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία 60 μεζονέτων με βεράντες, η κάθε μία με το δικό της οικόπεδο, και με 6cm να χωρίζουν την μία από την άλλη.

Η ιδιωτική κατοικία στο οικόπεδο 12 σχεδιάστηκε για να χωρέσει σε έναν εξαιρετικά στενό χώρο, με πλάτος 5μ. και μήκος 16μ.Το σπίτι, που έχει πλάτος μόλις 2,5 μέτρα, διαθέτει μια γυάλινη πρόσοψη με θέα σε ένα ιδιωτικό σοκάκι, ενώ το εμπρός και το πίσω μέρος έχουν παραμείνει εντελώς κλειστά. Με αυτή τη τεχνική, ένα τόσο στενό σπίτι γίνεται εξαιρετικά ευρύ, με μια σύνθεση ποικίλων χώρων.

Η ιδιωτική κατοικία στο οικόπεδο 18, έχει διαστάσεις 4,2μ.x16μ., ενώ διαθέτει κι έναν κήπο μήκους 4μ. στην μπροστινή όψη που βλέπει στο ποτάμι. Στον δεύτερο όροφό του, ένα δεύτερο μπάνιο και ένα υπνοδωμάτιο εξέχουν από την ενιαία κατασκευή και έχουν θέα στο ποτάμι, δημιουργώντας μια μεγάλη και ευρύχωρη διατομή ανάμεσα σε δύο κλειστά στοιχεία. Ο υπόλοιπος χώρος στεγάζει την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι και το γραφείο, όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους με πρακτικό και όμορφο αισθητικά τρόπο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το υπέροχο και πρωτότυπο project στο www.mvrdv.nl