Πως να ζεις πάνω στις κορυφές των δέντρων

Πως να ζεις πάνω στις κορυφές των δέντρων

Δεν χρειάζεται να πας στο δάσος όταν μπορείς να φέρεις το δάσος μέσα στο σπίτι σου.

Όταν χτίζεις ένα καινούργιο σπίτι, αυτό που πρέπει πάντα να προσέχεις είναι το τριγύρω περιβάλλον και πως θα μπορέσεις να εναρμονίσεις το σπίτι με αυτό.

Για παράδειγμα, οι αρχιτέκτονες πίσω από το «Machi House» στη Fukuyama της Ιαπωνίας, αποφάσισαν να διατηρήσουν το τεράστιο δέντρο που βρισκόταν στο οικόπεδο στο οποίο επρόκειτο να χτίσουν το σπίτι και, εναλλακτικά, να χτίσουν το σπίτι γύρω από αυτό.

Έτσι, το δέντρο βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού και κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή του μέσα από μια μικρή, εσωτερική αυλή, ενώ καθώς υψώνεται προς την οροφή σου δίνει την αίσθηση πως ζεις μέσα στις κορυφές των κλαδιών του.

Το «Machi House» καταλαμβάνει μια έκταση 138τ.μ. σε μια τυπική συνοικία της Fukuyama και θα περίμενε κανείς πως ένα ολόκληρο δέντρο μέσα σε μια τέτοια κατοικία θα προκαλούσε συνωστισμό και θα δημιουργούσε μια αίσθηση στριμώγματος. Αντιθέτως, όμως η παρουσία του δέντρου φέρνει την αίσθηση της ελευθερίας μέσα στο σπίτι, του καθαρού αέρα και του άπλετου φωτός και περισσότερο συμβάλει στην αίσθηση της ευρυχωρίας παρά την μειώνει.

Τέλος, ένας μεγάλος εξωτερικό τοίχος που φαίνεται σαν να αιωρείται στον αέρα, εμποδίζει την φασαρία του κεντρικού δρόμου να εισχωρήσει στο σπίτι και προστατεύει την ιδιωτικότητα των ενοίκων. «Σφηνωμένο» ανάμεσα σε δύο κτίρια, το μοναδικό σχέδιο αυτού του σπιτιού χρησιμοποιεί στο έπακρον την στενή δομή του ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μικρές εσωτερικές αυλές που ανοίγουν κάθετους, νοητούς δρόμους για την οροφή και τον ουρανό.