Ένα σπίτι φτιαγμένο από νερό

Ένα σπίτι φτιαγμένο από νερό

Όχι εξ' ολοκλήρου φυσικά, αλλά όταν το υδάτινο στοιχείο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ποιος δίνει σημασία σε όλα τα άλλα;

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως όταν είδαμε αυτό το σπίτι, παρά την ακαταμάχητη γοητεία και έλξη που μας ασκούσε η προσθήκη του νερού σε διάφορα σημεία, δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε πάνω του.

Βρίσκεται κοντά στην Μαδρίτη της Ισπανίας και η ισπανική αρχιτεκτονική φίρμα A-Cero που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του, δεν έκανε εκπτώσεις στα έξοδα, την φαντασία και το μέγεθος.

Το εντυπωσιακό αυτό σπίτι είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου και αποτελείται από τρεις ορόφους. Το εξωτερικό του είναι σύγχρονο και μινιμαλιστικό, με την τραβερτίνη να είναι το κυρίαρχο υλικό κατασκευής, σε συνδυασμό με γυάλινους και τσιμεντένιους τοίχους. Τεράστια παράθυρα «θολώνουν» τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων , γεμίζοντας το εσωτερικό με φως και παρέχοντας άμεση σύνδεση με τη φύση.

Στο εσωτερικό, τα πανύψηλα ταβάνια προσφέρουν μια νέα οπτική και δημιουργούν υπέροχους, ανοιχτούς χώρους διαβίωσης, ενώ η ασπρόμαυρη παλέτα χρωμάτων που έχει επιλεχθεί, ταιριάζει γάντι με τις ευθείες γραμμές και τις τολμηρές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τον γενικότερο σχεδιασμό. Κάθε δωμάτιο έχει πρόσβαση σε μια ταράτσα με μοναδική θέα ή μια καταπράσινη αυλή, και παρά την μοντέρνα αρχιτεκτονική και την εκθαμβωτικά σύγχρονη εικόνα, το προσωπικό στοιχείο των ιδιοκτητών κάνει τον χώρο ζεστό και οικείο.

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Μικρές, φλατ τεχνητές λίμνες γεμάτες μαύρες πέτρες βρίσκονται περιφερειακά του σπιτιού σχηματίζοντας κάτι σαν μοντέρνα τάφρο, ενώ δύο εντυπωσιακές πισίνες, μία μεγάλη εξωτερική στην μπροστινή πλευρά του σπιτιού και μία μικρότερη εσωτερική, αφήνουν το νερό να κάνει κουμάντο στην συνολική εικόνα του κτίσματος, δίνοντάς του ζωή και κίνηση, εναρμονίζοντάς το τέλεια με το φυσικό περιβάλλον και προσφέροντας στον θεατή το αίσθημα της απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας.