Η αρχιτεκτονική της κουρτίνας

Η αρχιτεκτονική της κουρτίνας

Ένα σπίτι στους λόφους της Γερμανίας αντιπροσωπεύει πλήρως την φράση «όσα παίρνει ο άνεμος».

Οι κουρτίνες είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο στην διακόσμηση ενός σπιτιού, καθώς το «ντύνουν» και το μετατρέπουν από «σπίτι» σε «σπιτικό». Όταν πιάνεις ένα σπίτι, άλλωστε, το πρώτο πράγμα που σου λένε όλοι είναι «πρώτα βάλε κουρτίνες και μετά όλα τ' άλλα». Μέχρι που μπορεί να φτάσει, όμως, η ανάγκη για κουρτίνες; Αν είσαι Γερμανός αρχιτέκτονας, μάλλον πολύ μακριά.

Οι αρχιτέκτονες Marcus Kaestle, Andreas Ocker και Michel Roeder της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής φίρμας C18 Architects, αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα σπίτι με κυβικά χαρακτηριστικά για ένα άτομο που σίγουρα έχει πολύ πιο απαιτητικά γούστα από τον μέσο όρο. Μια σχεδιάστρια κοσμημάτων.

Το σπίτι βρίσκεται στην πόλη Wissgoldingen της Νότιας Γερμανίας, είναι γύρω στα 190τ.μ. και η απίστευτη απλότητά του το κάνει εντυπωσιακό. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο χαρακτηριστικό του, το οποίο όχι μόνο τραβά την προσοχή αλλά το κάνει ίσως και μοναδικό στο είδος του. Ολόκληρη η πρόσοψή του είναι καλυμμένη όχι με τοίχους ή τζαμαρίες, αλλά με κουρτίνες οι οποίες «χορεύουν» ανάλαφρα στον αέρα και δημιουργούν ένα υπέροχο, φυσικό στοιχείο κίνησης που μεταμορφώνει το στατικό κτίσμα.

Πίσω από αυτό το ρομαντικό παρουσιαστικό, ωστόσο, κρύβονται μπαλκόνια με γυάλινες πόρτες που περικλείουν το σπίτι και του προσφέρουν απεριόριστη θέα, τεράστιοι εσωτερικοί χώροι γεμάτοι φως και υπερσύγχρονα στοιχεία και λεπτομέρειες αστικού και βιομηχανικού σχεδιασμού που ολοκληρώνουν στην εντέλεια το μοντέρνο concept που σκέφτηκαν οι δημιουργοί. Το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από την πολυτελή πισίνα μπροστά από το σπίτι, η οποία καθρεφτίζει τις κινήσεις των κουρτινών και τους καταπράσινους τριγύρω λόφους.