Στάχτη και μπούρμπερη και σύγχρονη αρχιτεκτονική

Στάχτη και μπούρμπερη και σύγχρονη αρχιτεκτονική

Θα χτίζατε ποτέ σπίτι πάνω σε λάβα; Κι όμως, κάποιοι το έκαναν, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Η ιδέα του να ζεις σε ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο είναι από μόνη της τρομακτική. Η ιδέα του να ζεις σε ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο και πάνω σε λάβα που έχει πεταχτεί από αυτό και μόλις έχει προλάβει να κρυώσει, είναι σενάριο από θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Ή μήπως όχι;

Το Robert Trickey House είναι ακριβώς αυτό, τίποτα όμως πάνω του δεν είναι τρομακτικό, μάλλον το αντίθετο. Βρίσκεται στη Χαβάη, είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Craig Steely, καλύπτει 575τ.μ. και, ακόμα κι αν δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε ποτέ, είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές και ελκυστικές ιδέες που έχουμε δει.

Το σπίτι αποτελείται από δύο επίπεδα, το studio που καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο και μια ξεχωριστή, διώροφη μονάδα, «τυλιγμένη» με γυαλί για ατελείωτη θέα, που στεγάζει τους προσωπικούς χώρους. Οι ιδιοκτήτες και οι καλεσμένοι τους, περνούν μια γέφυρα που εκτείνεται από την πισίνα μέχρι το μεγάλο (12x12μ.) μπαλκόνι για να οδηγηθούν στην κεντρική είσοδο του σπιτιού, η οποία είναι περικυκλωμένη από λάβα.

Το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα και ο ξενώνας βλέπουν μέσα από την τζαμαρία στο εξωτικό, «μαύρο» λιβάδι έξω από το σπίτι, ενώ μια σκάλα από ξύλο από mango οδηγεί στους επάνω ορόφους όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, το μπάνιο και το γραφείο, που βλέπουν τόσο στη λάβα όσο και στον ωκεανό. Όσο για το υπερθέαμα που μπορούν όλοι να αγναντεύουν κάθε βράδυ; Φυσικά δεν είναι άλλο από τον κατακόκκινο κρατήρα του γειτονικού ηφαιστείου Kilauea, ο οποίος λάμπει μέσα στη νύχτα –και θα παραμείνει στο λαμπύρισμα και τίποτε παραπάνω, ελπίζουμε.

DPG Network