Το ελβετικό τυρί στην αρχιτεκτονική

Το ελβετικό τυρί στην αρχιτεκτονική

Αν βάλεις Ελβετούς να σχεδιάσουν ένα σπίτι, σίγουρα θα εμπνευστούν από αυτά που ξέρουν. Ρολόγια, σοκολάτες και, στην περίπτωσή μας, τυριά.

Ονομάζεται «O House» και είναι αρκετά προφανές για ποιον λόγο. Σχεδιασμένο από την ελβετική αρχιτεκτονική φίρμα Philippe Stuebi Architekten, το σπίτι αυτό βρίσκεται στην περιοχή Vierwaldstattersee της Ελβετίας, δίπλα στη λίμνη Λουκέρνη, και οι μεγάλες, στρογγυλές τρύπες του είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς κοιτάζοντάς το. Και, εντελώς φυσιολογικά, σκέφτεται κατευθείαν το κλασικό ελβετικό τυρί.

Το σπίτι φτιάχτηκε από απλά, παραδοσιακά υλικά, ξύλο, τσιμέντο και γυαλί, και σχεδιάστηκε με έναν πρωτοποριακό τρόπο που συνδυάζει ακραίο μινιμαλισμό, πολυτέλεια, άνεση και φυσικό περιβάλλον. Μεγάλες, λείες επιφάνειες καλύπτουν το εσωτερικό του και μια τεράστια τζαμαρία βάζει την λίμνη «μέσα» στο σπίτι δημιουργώντας μια υπέροχη ζεν ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης, με τη βοήθεια πάντα του άπλετου φωτός που εισβάλει από παντού. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί και δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις με τις μαύρες λεπτομέρειες στα έπιπλα και το σκουρόχρωμο πάτωμα, ενώ το φυσικό τοπίο που περιβάλει το σπίτι συνεισφέρει στην ολοκλήρωση ενός ειδυλλιακού σκηνικού.