Ζωή μέσα σε ένα ξύλινο ποτάμι

Ζωή μέσα σε ένα ξύλινο ποτάμι

Η φύση αποτελούσε πάντα έμπνευση για την αρχιτεκτονική, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Τι γίνεται αν πάρεις ένα υγρό στοιχείο και το μετατρέψεις σε στερεό; Δεν θα σας δώσουμε την απάντηση ενός χημικού ή φυσικού, αλλά αυτή που φαντάστηκε ο αρχιτέκτονας Robert Harvey Oshatz για να δημιουργήσει ένα κτίσμα εμπνευσμένο από το ρεύμα του ποταμού: Ένα υπέροχο σπίτι που «ρέει» και «κινείται» συνεχώς αποτελώντας μια ριζοσπαστική αρχιτεκτονική πρόταση αλλά κι ένα έργο τέχνης.

Το φανταστικό αυτό σπίτι με το όνομα Fennel House βρίσκεται στο Portland του Oregon και ολοκληρώθηκε το 2004 και ο σχεδιασμός του είναι άμεσα επηρεασμένος από τα ορμητικά νερά των ποταμών και την ήρεμη δύναμή τους. Η αρχιτεκτονική του σπιτιού συλλαμβάνει έντεχνα τις καμπύλες και τους κυματισμούς του πράου ποταμού –ένα συναίσθημα που δεν απεικονίζεται εύκολα- ενώ η θαυμάσια ξύλινη κατασκευή οδηγεί το μάτι μέσα από μια πορεία ελιγμού κατά μήκος της πρόσοψης, ακριβώς όπως οι δίνες στην κοίτη των ποταμών.

Μεγάλες εκτάσεις γυάλινων επιφανειών «καδράρουν» την εκπληκτική θέα και ανοίγουν για να οδηγήσουν στο εξωτερικό ξύλινο κατάστρωμα που ενδείκνυται για χαλαρά απογεύματα με θέα το ηλιοβασίλεμα και το φως από το γειτονικό ποτάμι να αντανακλάται παντού προσφέροντας μια μοναδική εικόνα.