Γυμνή αρχιτεκτονική

Γυμνή αρχιτεκτονική

Ένα σπίτι που δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία, αλλά χρειάστηκε άπλετη για να δημιουργηθεί.

Το πρωί αντανακλά το φως του ήλιου και τα νερά του ποταμού και το βράδυ φωτίζει σαν στολίδι ανάμεσα στα άλλα σπίτια. Η εκπληκτική αυτή κατοικία στο Άμστερνταμ είναι ένα κόσμημα της αρχιτεκτονικής και του σύγχρονου design οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, και αυτό χάρη στους γυάλινους τοίχους της και την προσοχή και στην τελευταία λεπτομέρεια που έχει δοθεί στον σχεδιασμό της.

Η αρχιτεκτονική ομάδα Hans van Heeswijk Architects θυσίασε την προστασία της προσωπικής ζωής των ιδιοκτητών (με την άδειά τους, προφανώς) για να δημιουργήσει ένα ευρύχωρο σπίτι, πλημμυρισμένο στο φως, γεμάτο με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, χρηστικές εφαρμογές και απαράμιλλο στυλ. Αποτελείται από τρεις ορόφους που ενώνονται με μια εντυπωσιακή σκάλα σε ζιγκ-ζαγκ σχήμα, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ένα «μαγικό κουτί» φτιαγμένο από σκουρόχρωμο ξύλο, το οποίο διαπερνά και τους τρεις ορόφους και κρύβει μέσα του τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού και τρία μπάνια, ένα για κάθε όροφο.

Δεν είμαστε σίγουροι αν θα θυσιάζαμε την ιδιωτικότητά μας για να ζήσουμε σε αυτό, η αλήθεια όμως είναι ότι «χαζέψαμε» λίγο κοιτάζοντάς το. Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε γιατί.