Στο σπίτι του Christian Dior

Στο σπίτι του Christian Dior

Όταν, στις 12 Φεβρουαρίου του 1947 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή, ο -42χρονος τότε- Christian Dior έγινε ο πιο διάσημος couturier του κόσμου, καθιστώντας, στην συνείδηση των fashionistas το Παρίσι ως την παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας.

Έκτοτε, πριν από την παρουσίαση της κάθε συλλογής του, ο σχεδιαστής υπέφερε από κρίσεις πανικού και την εμμονική επιθυμία να δραπετεύσει, αφού το άγχος του για την έκβαση του κάθε show, και την αποδοχή που θα είχε η εκάστοτε συλλογή από το κοινό κυριαρχούσαν μέσα του. Ψάχνοντας την γαλήνη, ο Dior ανακάλυψε το δάσος του Fontainbleau, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού και άρχισε να ψάχνει το σπίτι που θα γινόταν το καταφύγιό του. Κάπως έτσι «έπεσε» πάνω στον πέτρινο ανεμόμυλο του 15ου αιώνα όπου, το μόνο που ακουγόταν ήταν τα κελαϊδίσματα των πουλιών και το τρεχούμενο νερό από την πηγή στον κήπο του. Εκεί θα ζούσε τις πιο ευτυχισμένες και ικανοποιητικές στιγμές της ζωής του.

Ενώ η ατμόσφαιρα στο διαμέρισμα- ατελιέ του στο Παρίσι μύριζε έντονα Miss Dior, οι μυρωδιές που κυριαρχούσαν στον μύλο ήταν αυτές της φρέσκιας λεβάντας και του βερνικιού επίπλων. Κάτω από τα κεκλιμένα ταβάνια του εξοχικού, οι τοίχοι ήταν βαμμένοι σε λευκό χρώμα και επικρατούσαν τα μεγάλα παραθυρόφυλλα, τα υπερμεγέθη ντουλάπια country αισθητικής, οι κομψές ταπετσαρίες και τα αντικείμενα από απαστράπτουσα πορσελάνη. Στο δεύτερο καθιστικό, ο παλιός μηχανισμός του μύλου έμεινε στη θέση του, ανάμεσα στο πιάνο και το σχεδιαστήριο του Dior, ενώ στην κουζίνα η κυρία Denise, «η μοναδική μαγείρισσα στον κόσμο που φοράει Dior» ετοίμαζε τα αγαπημένα γεύματα του σχεδιαστή όσο αυτός βρισκόταν στον καταπράσινο κήπο, με τις τσέπες του γεμάτες μολύβια και μπλοκ, ξυλομπογιές και γόμες.