7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων: Ο Βασιλικός Σχεδιαστής Robien Levien, μιλά για το μέλλον του σχεδιασμού στο μπάνιο

7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων: Ο Βασιλικός Σχεδιαστής Robien Levien, μιλά για το μέλλον του σχεδιασμού στο μπάνιο

Ένας από τους πλέον καταξιωμένους ευρωπαίους designers, ο Βρετανός Robin Levien (Ρόμπιν Λεβίν), βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας για να καταθέσει την άποψή του για το παρόν και το μέλλον του design στο μπάνιο, εκπροσωπώντας τη βιομηχανία ειδών υγιεινής Ideal Standard International.

Αφορμή στάθηκε η Ημερίδα «Νέοι Αρχιτέκτονες και Σύγχρονες Τεχνολογίες» που οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στις 11 Ιανουαρίου 2013, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) στο πλαίσιο της 7ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Ο κύριος Levien, o οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Βασιλικού σχεδιαστή (Royal Designer) - μια αναγνώριση που κατέχουν μόλις 50 σχεδιαστές ανά τον κόσμο- είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες της Ideal Standard International για πάνω από 30 χρόνια, έχοντας δημιουργήσει πολλές από τις πιο επιτυχημένες σειρές κεραμικών ειδών μπάνιου, διεθνώς.

Μέσα από εφαρμοσμένα παραδείγματα που παρουσίασε, ο κ.Levien ανέπτυξε την άποψη πως ο σχεδιασμός του μπάνιου στις μέρες μας επηρεάζεται κυρίως από το μικρό μέγεθος που έχουν τα μπάνια στα σύγχρονα νοικοκυριά στη Ευρώπη, γεγονός το οποίο απαιτεί έξυπνες και εργονομικές λύσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν άνεση, λειτουργικότητα και υγιεινή.

Ένα άλλο στοιχείο που θεωρεί κεντρικό, με δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι πάνω από 50 ετών, είναι ο σχεδιασμός προϊόντων που λαμβάνουν υπ' όψιν τις ανάγκες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας ή και χαμηλότερης κινητικότητας, χωρίς να υστερούν σε αισθητική και απόλαυση.

Σε σχέση με τις τάσεις στο σχεδιασμό του μπάνιου παγκόσμια, ο κύριος Levien υποστήριξε ότι τα νέα υλικά και η τεχνολογία βοηθούν στην ανάπτυξη προϊόντων με οικολογικό χαρακτήρα, καθώς και προϊόντων που προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας στη χρήση. Δεδομένου ότι η Ideal Standard International εστιάζεται στην ανάπτυξη προϊόντων που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά φροντίζουν για τη διαφύλαξη και ορθολογική κατανάλωση των φυσικών πόρων -όπως το νερό και η ενέργεια- ο κύριος Levien παρουσίασε μια σειρά από ανάλογα καινοτομικά προϊόντα, που έχει λανσάρει η εταιρεία στην παγκόσμια αγορά.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επαγγελματίες του χώρου και φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τις ομιλίες των εκπροσώπων των μεγάλων χορηγών της 7ης Biennale.