Πώς ένα συγκρότημα των Ναζί μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο πολυτελές σπίτι

Πώς ένα συγκρότημα των Ναζί μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο πολυτελές σπίτι

Ενοικιάζεται ενώ παράλληλα αποτελεί ιστορικό μνημείο

Το Ganghofersiedlung ήταν ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών που είχαν χτίσει οι Ναζί στη Γερμανία το 1930 για να μένουν τα μέλη του εργοστασίου Messerschmidtwerke που κατασκεύαζε πολεμικά αεροσκάφη. Πολλοί από τους εργάτες που δούλευαν εκεί κρατούνταν σαν όμηροι και εργάζονταν αμοισθί όντας μετανάστες, κυρίως Πολωνοί. Τα σπίτια που απαρτίζουν αυτόν τον οικισμό υπάγονται στα πλαίσια των προστατευμένων ιστορικών μνημείων.

Ο Γερμανικός λαός τα θεωρεί κομμάτι της ιστορίας του και δείγμα εθνικής περηφάνειας και προόδου. Ανεξαρτήτως από το πόσο δυσάρεστη ανάμνηση μπορεί να αποτελούν για πολλούς ανθρωπους και τις οικογένειές τους, υπάρχει μία ας το πούμε φωτεινή πλευρά σε όλο αυτό. Οι αρχιτέκτονες από το στούντιο Fabi Architekten BDA άφησαν άθικτο το αρχικό ιστορικό κτίριο και κατασκεύασαν δίπλα του ένα νέο τμήμα το οποίο συνδέεται με το παλιό με έναν γυάλινο διάδρομο.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες αντικαθιστούν πατώματα και τοίχους κρατώντας μεν την ιδιωτικότητα εφόσον είναι αδιαφανείς- επιτρέποντας δε στο φως να διαχέεται στους λοιπούς, χωρίς παράθυρα χώρους. Δεν υπήρχε η δυνατότητα προσθήκης μεγάλων παραθύρων στο παλιό, εφόσον δεν επιτρέπονται αλλαγές στη δομή του ως ιστορικό μνημείο-πράγμα που καθόρισε και τη λειτουργία του, μιας και εκεί, στο παλιό, τοποθετήθηκαν τα υπνοδωμάτια. Οι κοινόχρηστοι χώροι απολαμβάνουν την ανοιχτή θέα και την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Το εσωτερικό καθώς και η εξωτερική του όψη έχουν μινιμαλιστικές αναφορές, ενώ κάθε χώρος περιλαμβάνει σύγχρονο εξοπλισμό για κάθε ανάγκη. Η διακόσμηση είναι λιτή, χωρίς υπερβολές.

*Photo Credits: Herbert Stolz

Διαβάστε ακόμη:

To κλιματικό σπίτι του φωτός στην Ισπανία!

Πώς το τσιμέντο μπορεί να αποκτήσει ζωή