Open House Athens: η Αθήνα άνοιξε τις πόρτες της

Open House Athens: η Αθήνα άνοιξε τις πόρτες της

Για δύο ημέρες χώροι στην Αθήνα άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό σε ένα μοναδικό σαφάρι αρχιτεκτονικής.

 

Το Open House δεν είναι άγνωστο στους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχιτεκτονικούς θεσμούς που ξεκίνησε στις αρχές των nineties με στόχο την εξοικείωση του κοινού με την αρχιτεκτονική μέσα από την προβολή ποιοτικών έργων από το διαχρονικό φάσμα κάθε πόλης.

Και ενώ, λοιπόν, στην Ελλάδα το Open House πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη από το 2012, η Αθήνα μπήκε στο χορό φέτος το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Σαράντα εννέα χώροι άνοιξαν τις πόρτες τους και εθελοντές ξενάγησαν τους επισκέπτες σε αυτούς παρουσιάζοντας τα αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά στοιχεία κάθε χώρου, τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία της εποχής κτήσης και χρήσης τους. Χώροι όπως ο Σταθμός Διανομής ΔΕΗ στην Γ' Σεπτεμβρίου, το Μέγαρο Υπατία στην Πατησίων, το κτίριο Αβέρωφ, το Δημαρχείο κ.ο.κ. Με τον απαραίτητο χάρτη στο χέρι άνθρωποι όλων των ηλικιών (κάπου εκεί ήμασταν και εμείς) όργωσαν την Αθήνα, μυήθηκαν δωρεάν στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και πήραν μια γεύση από την πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική ταυτότητα της πόλης. Το σημαντικό σε αυτήν τη διοργάνωση ήταν πέρα από την πρόσβαση σε κτίρια και χώρους που διαφορετικά θα ήταν δύσκολη έως και αδύνατη η παρουσία ξεναγών που έκαναν μέχρι και στους πλέον αδαείς την βόλτα άκρως ενδιαφέρουσα και ενημερωτική.

Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, να αγαπήσουμε την Αθήνα. Ευχαριστούμε Open House. Ραντεβού στις 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Εξερευνήσε στο Instagram τα hashtags #oha2014 και #openhouseathens για περισσότερες φωτογραφίες και μην χάσετε την επόμενη διοργάνωση.