Swishing is Cool!

Swishing is Cool!

Μόδα και οικονομία μπαίνουν στο μπλέντερ και υποδέχονται τη μόδα του swishing.

Τα πάρτι τους ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό, όταν η Βιβιάνα αποφάσισε να φύγει για το Λονδίνο. «Θα σας χαρίσω κάποια ρούχα που δε χωράνε στις βαλίτσες. Ή μάλλον θα σας δώσω τα αγαπημένα μου και θέλω μερικά δικά σας για να σας σκέφτομαι...», είπε στις φίλες της Θάλεια και Σάντρα-Οντέτ. Λίγες μέρες μετά, σε μια ταράτσα στα κάτω Πετράλωνα, 40 άτομα αντάλλασσαν ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ με μοναδικό κέρασμα βυσσινάδα και μπισκοτάκια.

Η φιλοσοφία των κοριτσιών -Βιβιάνα Μηλιαρέση, Θάλεια Γελαδάκη και Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη, φοιτήτρια, ιδιωτική υπάλληλος και δημοσιογράφος αντίστοιχα- είναι ότι «τα σκουπίδια του ενός γίνονται ο θησαυρός του άλλου.. τα ρούχα ξαναγεννιούνται και παίρνουν ζωή όταν αλλάζουν σώματα. Πριν ξοδέψουμε για να αγοράσουμε κι άλλα ρούχα και αξεσουάρ, μπορούμε πρώτα να ανταλλάξουμε τα παλιά, εντελώς τζάμπα». Η τριμελής ομάδα του swishing [όρος που βγαίνει από τις λέξεις swap και shop] καλεί τον κόσμο να φέρει σε μια μικρή σακούλα καθαρά σιδερωμένα ρούχα ή οποιασδήποτε μορφής αξεσουάρ και να τα ανταλλάξει με άλλα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Όλα αυτά με πολλή δημιουργικότητα αλλά δίχως κανόνες και βέβαια δίχως οικονομική επιβάρυνση!

«Δεν είχαμε καθόλου στο μυαλό μας την κρίση όταν ξεκινήσαμε, αλλά να που κόλλησε μια χαρά. Σε λίγο θα είναι ανάγκη η ανταλλαγή, όχι επιλογή», υποστηρίζουν και δεν έχουν άδικο. Η ανταλλαγή ρούχων φαίνεται να είναι παγκόσμιο φαινόμενο που δρα ενάντια στον καταναλωτισμό και την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα έχει πολλά πλεονεκτήματα... είναι οικολογικό, αναζωογονεί την εκάστοτε γκαρνταρόμπα, βοηθάει φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενισχύει την ανταλλαγή στιλιστικών απόψεων, τονώνει την αυτοπεποίθηση, δημιουργεί καινούριες φιλίες και το σημαντικότερο «ότι έχει πλάκα και είναι τζάμπα. Μάλλον το πιο σούπερ είναι ότι χαίρεσαι υπερβολικά όταν δεις ένα ρούχο σου να το παίρνει κάποιος άλλος», λένε τα κορίτσια που λατρεύουν να χώνονται σε vintage μαγαζάκια, να ανακαλύπτουν νέους σχεδιαστές, να συλλέγουν ρετρό αντικείμενα και να τα προσαρμόζουν με γούστο στην καθημερινότητά τους.

Αγαπούν τη σοκολάτα, τα παραμύθια, τα χρώματα στους τοίχους, τα κοσμήματα και τους superheroes την ίδια ώρα που διατηρούν απόλυτη εμπιστοσύνη στην προσωπική τους αισθητική και έχουν κοινό μότο 'φόρα ό,τι σου έρθει, ότι σε κάνει να νιώσεις καλά και όμορφος!'.. με λίγα λόγια, τα ρούχα έχουν τη μαγική ικανότητα να μετατρέπονται σε σούπερ φανταστικά ανάλογα με το άτομο που τα φοράει. Η οικονομία παίρνει την καλύτερή της μορφή και στήνει τα καλύτερα πάρτι. Εξάλλου αυτή είναι η ουσία.