Λάσπη στο χαλί; Να πώς θα την καθαρίσεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Λάσπη στο χαλί; Να πώς θα την καθαρίσεις

Θέλουμε να είσαι λίγο ψύχραιμη

Γενικά όταν ακούμε την πρόταση «λεκές πάνω στο χαλί» η ψυχραιμία μας, είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να συγκρατήσουμε. Ειδικά, όταν έχουμε τονίσει επανειλημμένως πως δεν τρώμε, δεν πατάμε με τα παπούτσια στο χαλί κ.ο.κ. Τι συμβαίνει λοιπόν, όταν κάποιος σε έχει παρακούσει και βλέπεις λάσπη πάνω στο χαλί;

Αρχικά δεν ανοίγεις στο εγκεφαλικό που σου χτυπάει την πόρτα και προσπαθείς να σκεφτείς τρόπους να το καθαρίσεις. Ξέρεις όμως ποιος είναι ο σωστός;

Ακολούθησε τα βήματα παρακάτω και κάνε το χαλί σου σαν καινούργιο.

Το πρώτο βήμα είναι να αφήσεις την λάσπη να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται λάθος, αλλά η λάσπη θα είναι πολύ πιο εύκολο να απομακρυνθεί όταν στεγνώσει και θε θέλεις να αποφύγεις το τρίψιμο της λάσπης πιο βαθιά στις ίνες των χαλιών σου. Αν η λάσπη είναι πολύ υγρή, μπορείτε να την σκουπίσεις απαλά με μια πετσέτα για να εμποδίσεις την υγρασία να εμποτίσει το χαλί. Χωρίς τρίψιμο! Είναι πολύ καλύτερο να αφήσεις τη λάσπη απλά να στεγνώσει.

Τώρα που η λάσπη είναι ξηρή, σκούπισε αργά τη λερωμένη περιοχή για να αφαιρέσεις τη βρωμιά. Το αργό σκούπισμα θα αφαιρέσει περισσότερη βρωμιά πιο γρήγορα. Σκούπισε για δύο ή τρεις φορές περισσότερο από ότι κανονικά. Κάνε τουλάχιστον 16 περάσματα πάνω από τη λερωμένη περιοχή, και βεβαιώσου πως έχεις σκουπίσει από όλες τις κατευθύνσεις. Όσο περισσότερη ηλεκτρική σκούπα, τόσο το καλύτερο.

Αφού αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερη λάσπη είναι καιρός να προχωρήσεις στο καθάρισμα με απορρυπαντικό. Ανάμιξε ένα κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό πιάτων σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αν χρειάζεσαι περισσότερο διπλασίασε τη δόση. Χρησιμοποίησε ένα λευκό πανί για να καθαρίσετε τον λεκέ από το χαλί. Το λευκό πανί θα σε βοηθήσει να δεις ότι ο λεκές απομακρύνεται.

Αν μετά το τέλος του καθαρίσματος δεις να έχει αφήσει σημάδι, θυμήσου να το πας στο καθαριστήριο με την πρώτη σου ευκαιρία, και αφού περάσουν τα κρύα φυσικά.

Διάβασε ακόμη: Λεκές από κόκκινο κρασί στο χαλί. Πάρε ανάσα και δες πώς θα τον καθαρίσεις