Εσύ ξέρεις κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις σφουγγάρι στην κουζίνα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Εσύ ξέρεις κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις σφουγγάρι στην κουζίνα;

Μάλλον θα σοκαριστείς με το πότε πραγματικά πρέπει να το κάνεις

Όταν πλένεις στην κουζίνα, η κύρια ανησυχία σου είναι να σιγουρευτείς πως τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα υπόλοιπα σκεύη είναι πεντάκαθαρα και αστράφτουν. Το μόνο πράγμα όμως που ξεχνάς κι εσύ –κι εμείς- να ελέγξεις είναι το «εργαλείο» με το οποίο καθαρίζεις (aka το σφουγγάρι των πιάτων). Πολύ γρήγορα θα σου πούμε, πως το σφουγγάρι μπορεί να μεταφέρει όλων των ειδών τα βακτήρια.

Οπότε κάθε πότε πρέπει να το αντικαθιστάς; Μπορείς βέβαια και να το καθαρίσεις, όμως είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα καινούργιο. Δεν είναι δα και τόσο ακριβό. Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το σφουγγάρι χωρίς να το καθαρίζεις μετά, τα βακτήρια συσσωρεύονται. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι ένα υγρό περιβάλλον, όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, είναι ο ιδανικός χώρος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Οι ειδικοί λοιπόν αναφέρουν πως θα πρέπει να αντικαθιστάς το σφουγγάρι στην κουζίνα σου ανάμεσα σε μία φορά κάθε δεκαπενθήμερο και μία φορά το μήνα, ανάλογα πάντα με την χρήση που του κάνεις. Εάν το χρησιμοποιείς κάθε μέρα, άλλαξέ το πιο συχνά. Εάν τρως τακτικά έξω, μπορείς να το αφήσεις λίγο περισσότερο. Ωστόσο, οι μελέτες αναφέρουν πως πρέπει να εξετάζεις την αλλαγή του σφουγγαριού κουζίνας κάθε εβδομάδα.