Μπορείς τελικά να χρησιμοποιήσεις το ξίδι ως απολυμαντικό χώρου;

Μπορείς τελικά να χρησιμοποιήσεις το ξίδι ως απολυμαντικό χώρου;

Ξίδι κατά του κορονοϊού;

Πέρα από τις μάσκες και τα αντισηπτικά που έχουν κάνει φτερά από τα μάρκετ και τα φαρμακεία και τα απολυμαντικά σπρέι και καθαριστικά σπιτιού και επιφανειών είναι πλέον δυσεύρετα.

Ένα από τα φυσικά απολυμαντικά επιφανειών στα οποία στράφηκε ο κόσμος είναι και το ξίδι. Είναι όμως το ξίδι κατάλληλο για να καθαρίσει τις επιφάνειες από τον covid19;

Σύμφωνα με τον ειδικό Siobain Duffy της σχολής περιβαλλοντικών και βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Rutgens, επειδή ο κορονοϊός δεν έχει μελετηθεί ακόμα επαρκώς, υπάρψουν λίγες έρευνες που να πιστοποιούν ποια καθαριστικά τον σκοτώνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιστήμονες υποθέτουν πως ένα απολυμαντικό που δρα κατά άλλων ιών, μπορεί να είναι αποτελεσματικό και κατά του κορονοϊού, είτε μιλάμε για φυσικά καθαριστικά είτε για χημικά.

Όσον αφορά το ξίδι, το οποίο δεν θα το βρεις, ειδικά το λευκό, στο ράφι του μάρκετ, σίγουρα είναι προτιμότερο να το απλώσεις από την χλωρίνη, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι πραγματικά βοηθητικό ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Infection Control and Hospital Epidemiology συνέκρινε φυσικά καθαριστικά σε σχέση με δημοφιλή καθαριστικά στην αντιμετώπιση βακτηρίων και μολύνσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ξίδι ήταν το λιγότερο αποτελεσματικό κόντρα στα βακτήρια αλλά ο κορονοϊός δεν είναι βακτήριο.

Άλλη έρευνα όμως στο /journals.plos.org έδειξε πως ένα διάλυμα με 10% ξίδι μπορεί να είναι αποτελεσματική κόντρα στον ιό της κοινής γρίπης. Παρόλα αυτά, το ξίδι δεν είναι στην λίστα με τα πιστοποιημένα απολυμαντικά.