Πώς πρέπει να αγοράζεις καφέ και πώς να τον αποθηκεύεις σωστά

Πατούλια Κατερίνα
Πώς πρέπει να αγοράζεις καφέ και πώς να τον αποθηκεύεις σωστά

Πώς θα μείνει φρέσκος ο καφές για περισσότερο

Λατρεύεις την υπέροχη μυρωδιά του ζεστού καφέ, εσπρέσο ή γαλλικού το πρωί στο σπίτι. Η διαδικασία με το φίλτρο και την μηχανή, το σπίτι που μοσχοβολά, δεν το αλλάζεις με τίποτα.

Αγοράζεις πάντα τον δικό σου καφέ, προσέχεις την μυρωδιά και την ποιότητα κι όμως μετά από λίγο, ο καφές παλιώνει. Μήπως αγόρασες τον λάθος καφέ; Μήπως δεν τον αποθήκευσες όπως έπρεπε; Οι ειδικοί του καφέ μας εξηγούν πώς είναι προτιμότερο να αγοράζεις κόκκους του αγαπημένου σου καφέ και να έχεις έναν μύλο που θα τους κάνει σκόνη όποτε τους χρειάζεσαι. Όσο περισσότερο απέχει η στιγμή του αλέσματος από τη στιγμή του βρασμού, τόσο οξειδώνονται οι κόκκοι και χάνουν το άρωμά τους.

Το καλύτερο σημείο φύλαξης του καφέ, είναι η σακούλα στην οποία τους πήρες, με το αλουμινόχαρτο εσωτερικά που προλαμβάνει την οξείδωση.



Αν η σακούλα αποθήκευσης είναι απλά χάρτινη, μετάφερε τους κόκκους σε ένα καθαρό, στεγνό και αεροστεγές βάζο και τοποθέτησέ το σε σκιερό και δροσερό ντουλάπι.

Ο αέρας και η υγρασία αλλά και η θερμότητα ή το φως, μπορούν να κάνουν τον καφέ, κομμένο ή σε κόκκους να χάσει την φρεσκάδα του.

Αν αποθηκεύσεις σωστά τον καφέ, μπορεί να παραμείνει μυρωδάτος ως τρεις μήνες. Ο καφές σε σκόνη μπορεί να αντέξει μέχρι και δύο εβδομάδες από το άνοιγμά του.

Μπορείς να βάλεις τον καφέ στο ψυγείο;
Δυστυχώς ο καφές, ρουφάει μυρωδιές και το ψυγείο θα ρουφήξει μυρωδιές που δεν θες. Βέβαια, οι άκοποι κόκκοι καφέ, θα μπορούσαν να αντέξουν στο ψυγείο στο ειδικό σακουλάκι. Όπως επίσης ένα μη ανοιγμένο σακουλάκι καφέ στο ψυγείο είναι μια καλή ιδέα για να αντέξει ο καφές περισσότερο.