Πώς πρέπει να αποθηκεύεις τα τρόφιμα στο ψυγείο, ειδικά το καλοκαίρι

Πατούλια Κατερίνα
Πώς πρέπει να αποθηκεύεις τα τρόφιμα στο ψυγείο, ειδικά το καλοκαίρι

Υπάρχει τρόπος ειδικά το καλοκαίρι

Το ψυγείο είναι ίσως ο σημαντικότερος τρόπος διατήρησης της ασφάλειας των τροφίμων ειδικά τους θερινούς μήνες που ακόμα και τρόφιμα που τον χειμώνα μπορεί να τα είχαμε εκτός, τώρα θα μπουν σε κάποιο δροσερό ράφι.

Στο ψυγείο άλλωστε αναστέλλεται η ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων. Πώς όμως πρέπει να αποθηκεύεις τα τρόφιμα και σε ποια θερμοκρασία και σε ποιο ράφι πρέπει να μπει και τι!

Η σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να λειτουργεί το ψυγείο είναι 5°C η οποία καλό είναι να ξέρεις πως αφορά το μεσαίο περίπου ράφι.

• Το πιο ψυχρό σημείο είναι το χαμηλότερο ράφι κι όχι το αριστερά και πάνω σημείο. Ουσιαστικά μιλάμε για το ράφι πάνω από τον καταψύκτη όπου εκεί η θερμοκρασία πέφτει στους 2 βαθμούς και μπορείς να βάζεις εκεί το κρέας ή τα ψαρικά.

Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα υπολείμματα φαγητού (πάντα σε κλειστό τάπερ), αποθηκεύονται στα μεσαία ράφια. Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο και έχουν θερμοκρασία έως 10°C προορίζονται για λαχανικά και φρούτα. Τα ντουλαπάκια ή τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15°C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως για παράδειγμα ποτά, μουστάρδα, κέτσαπ και βούτυρο.



Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει πάντα να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το χειμώνα. Να βεβαιώνεσαι ότι η πόρτα του ψυγείου είναι πάντοτε καλά κλειστή. Να την ανοίγεις μόνο όταν κρίνεις πως είναι αναγκαίο και για όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα.

Θυμήσου να εφαρμόζεις τον κανόνα τής κατά προτεραιότητα κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Όταν αποθηκεύεις τρόφιμα, να τοποθετείς τα είδη που αγόρασες πρόσφατα πίσω από εκείνα που διατηρούνται ήδη στο ψυγείο.

Το βασικό λάθος που κάνουμε με το ψυγείο, ειδικά αμέσως μετά από την επίσκεψη σε μεγάλο μάρκετ, είναι πως το παραγεμίζουμε. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.