Μπορείς να καθαρίσεις τη μάσκα μόνο με αντισηπτικό;

Πατούλια Κατερίνα
Μπορείς να καθαρίσεις τη μάσκα μόνο με αντισηπτικό;

Η απάντηση θα σε ξαφνιάσει σίγουρα

Η ζωή μας όλη, μια μάσκα. Μάσκα μέσα, μάσκα έξω, μάσκα στη δουλειά, μάσκα και στο σχολείο. Μάσκα στο ταξί και στο μετρό, μάσκα παντού. Κι όταν επιστρέφεις στο σπίτι, τι κάνεις με τη μάσκα;

Την καθαρίζεις όπως πρέπει ή μήπως τη φοράς, την ξαναφοράς και πάει λέγοντας; Αν δεν το γνωρίζεις, κάθε φορά που βγαίνεις σε έναν δημόσιο χώρο, οι οδηγίες λένε πως πρέπει να βάζεις μια καινούργια προστατευτική μάσκα. Ένα poll του YouGov έδειξε πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν πολλές μέρες τις μάσκες πριν τις πλύνουν και το 15% των Βρετανών δεν πλένουν ποτέ τις μάσκες που επαναχρησιμοποιούν. Επίσης, οι μισοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν μάσκες προορισμένες για μια χρήση, τις ξαναχρησιμοποιούν και το 7% από αυτούς τις χρησιμοποιούν ξανά και ξανά άγνωστο για πόσο.

Όπως καταλαβαίνεις, καθημερινά, πέρα από τα νεκρά κύτταρα, τα μικρόβια, τα υγρά, τους μικρο-οργανισμούς, το μακιγιάζ, πάνω στο μάσκα σου συσσωρεύονται σκόνη, ρύποι και η λίστα δεν τελειώνει.

Γιατί χρειάζεσαι ξεχωριστό σακουλάκι για τη μάσκα;

Γιατί στην τσάντα σου πέφτουν κλειδιά, χρήματα και ο,τιδήποτε μπορεί να μολύνει την μάσκα, πέρα από τον covid19. Θυμήσου να σκέφτεσαι πως η μάσκα σου είναι πάντα ένα αντικείμενο μολυσμένο και έτσι να του φέρεσαι και να αλλάζεις τακτικά και το ίδιο το σακουλάκι.

Και ερχόμαστε στην τακτική που ακολουθούν πολλοί. Να καθαρίσεις ψεκάζοντας με αντισηπτικό τη μάσκα;

Όπως καταλαβαίνεις όχι μόνο κινδυνεύεις να εισπνεύσεις χημικά από το αντισηπτικό αλλά το θέμα δεν είναι να καθαρίσεις μόνο τον κορονοϊό. Το αντισηπτικό δεν καθαρίζει ρύπους και σκόνη ή άλλα μικρόβια και ιδρώτα που θα πέσουν ξανά και ξανά πάνω στο πρόσωπό σου. Και σκέψου και αυτό. Το εσώρουχό σου θα το ψέκαζες μόνο με σπρέι μετά την εφαρμογή ή πρέπει να το πλύνεις; Ακριβώς όπως και με το εσώρουχο, πρέπει να πλύνεις και ό,τι καλύπτει το πρόσωπό σου.