5 οικιακά είδη που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς μετά τη λήξη τους

5 οικιακά είδη που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς μετά τη λήξη τους

Σίγουρα πάει κάπου το μυαλό σου.

Ελέγχεις την ετικέτα του γάλακτος πριν την ρίξεις στα δημητριακά σου και οι φέτες της γαλοπούλας πάντα περνούν από το τεστ όσφρησης πριν φτιάξεις το απόλυτο σάντουιτς. Αλλά υπάρχουν και άλλα αντικείμενα στο σπίτι σου που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί ποτέ ότι έχουν επίσης ημερομηνίες λήξης. Όταν χρησιμοποιείς αναποτελεσματικά ή ξεπερασμένα προϊόντα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και το περιβάλλον σου. Δεν είσαι σίγουρη τι να ψάξεις για να διασφαλίσεις ότι αξιοποιείς στο έπακρο τα αντικείμενα που αγοράζεις;

Δες παρακάτω 5 είδη που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μετά τη λήξη τους. Έτσι θα ξέρεις πως τα ντουλάπια σου είναι γεμάτα από φρέσκα και αποτελεσματικά προϊόντα.

#1. Η οδοντόβουρτσά σου

Η οδοντόβουρτσα σου είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για την στοματική υγιεινή, αλλά εάν έχει «λήξει», μπορεί να είναι αναποτελεσματικό να διατηρείς τα δόντια σου καθαρά. «Όταν δεν αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου στο συνιστώμενο χρονικό διάστημα, οι τρίχες μπορεί να ξεφτίσουν. Οι ξεφτισμένες τρίχες είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών γύρω από τα δόντια», σύμφωνα με την Inna Chern, DDS, από τη Γενική Οδοντιατρική της Νέας Υόρκης.

«Αντικατέστησε την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή συχνότερα εάν οι τρίχες είναι ορατά θαμπές ή ξεφτισμένες.

#2. Τα αθλητικά σου παπούτσια

Καθώς τρέχεις, περπατάς ή ασκείσαι, τα παπούτσια που φοράς απορροφούν κραδασμούς, παρέχουν προστασία και προάγουν τη σταθερότητα. Εάν δεν αντικαταστήσεις τα παπούτσια για τρέξιμο όταν αυτά χαλάνε, χάνουν την απορροφητικότητα τους και αυξάνουν το άγχος στα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικούς τραυματισμούς και ενοχλητικούς πόνους και πόνους μετά την άσκηση.

#3. Μπαχαρικά

Τα περισσότερα μπαχαρικά, όπως η κανέλα ή η σκόνη τσίλι, δεν αναγράφουν ημερομηνίες λήξης στα μπουκάλια. Ενώ τα περισσότερα μπαχαρικά δεν λήγουν απαραίτητα, μπορεί να αρχίσουν να χάνουν τη γεύση και την ισχύ τους μετά από λίγα χρόνια, ειδικά εάν δεν αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο.

#4. Βιταμίνες

Τα περισσότερα μπουκάλια βιταμινών έχουν ημερομηνίες χρήσης έως ότου υποδηλώνουν πότε η ουσία μπορεί να αρχίσει να διαλύεται και να χάσει τη δραστικότητα της. Δεν είναι επικίνδυνο να παίρνεις μια βιταμίνη μετά τη λήξη της, αλλά μπορεί να μην έχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που υπόσχονται στην ετικέτα.

#5. Η βούρτσα μαλλιών

Η βούρτσα μαλλιών σου είναι πιθανώς κατασκευασμένη από πλαστικό ή ξύλο, οπότε μπορεί να υποθέτεις ότι θα διαρκέσει για πάντα. Ωστόσο μετά από λίγο, αρχίζει να συλλέγει τα «νεκρά» μαλλιά σου και προϊόντα styling, οδηγώντας σε συσσώρευση. Αυτό δυσκολεύει τη βούρτσα να περάσει από τα μαλλιά σου και να κάνει τη δουλειά της και μπορεί να θέσει τα μαλλιά σου σε κίνδυνο για ζημιά. «Τα συντρίμμια του προϊόντος μπορούν να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και φαγούρα», λέει ένας ειδικός.