Έτσι θα αποθηκεύεις σωστά και με ασφάλεια το κρέας που σου έχει περισσέψει

Έτσι θα αποθηκεύεις σωστά και με ασφάλεια το κρέας που σου έχει περισσέψει

Δεν μπορούν όλα τα κρέατα ν' αποθηκευτούν με ασφάλεια για μέρες στο ψυγείο. Δες τι καθιστά κάθε μερίδα ασφαλή πριν μπει στην κατάψυξη.

Οι λάτρεις του κρέατος δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Τι κι αν κάποια κρέατα δεν είναι και τόσο οικονομικά όσο θα ήθελαν; Στην πραγματικότητα, το κόστος του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών αυξήθηκε σχεδόν κατά 12% πέρυσι, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Ευτυχώς, τα περισσότερα μαγειρεμένα κρέατα μπορούν να αποθηκευτούν και να μετατραπούν σε μια σειρά από νέα γεύματα, φαγητά που μπορούμε να κάνουμε στην κατσαρόλα έως και σούπες. Όλα αυτά όμως τα κρέατα δεν μπορούν ν' αποθηκευτούν χωρίς ασφάλεια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), για να είναι ασφαλές ένα κρέας που θα βάλουμε στο ψυγείο, πρέπει να φροντίσουμε να το καταψύξουμε σωστά.

salata vegan

5 λόγοι για να περιορίσεις το κρέας από τη διατροφή σου

Αν θέλεις να αποθηκεύσεις στο ψυγείο το κρέας που περίσσεψε, μην το βάλεις έτσι απλά εκεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Σύμφωνα με το CDC, δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο ψυγείο μαγειρεμένο κρέας που δεν έχεις κόψει σε κομμάτια. «Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως τα ψητά ή μια ολόκληρη γαλοπούλα, θα πρέπει να χωριστούν σε μικρές ποσότητες για να καταψυχθούν σωστά», προειδοποιεί το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το κρέας που έμεινε πρέπει να ψύχεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία

Τα κομμάτια κρέατος που έχουν μείνει από το φαγητό θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή πιο κρύα μέσα σε δύο ώρες μετά το μαγείρεμα. Εάν το φαγητό έχει εκτεθεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 32 βαθμών Κελσίου -όπως το να βρεθεί μέσα σ΄ ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε ένα καλοκαιρινό πικνίκ- θα πρέπει, ωστόσο, να μπει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα.

Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων από το να φτάσει σε αυτά τα τρόφιμα. Αλλά για να κρυώσουν μεγάλα κομμάτια κρέατος αρκετά γρήγορα ώστε να σταματήσουν αυτή την εξέλιξη, «πρέπει να χωριστούν σε μικρές ποσότητες» πρώτα, σύμφωνα με το CDC.

Η κατανάλωση τροφής που έχει αναπτύξει βακτήρια μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας

Το E. coli και η Salmonella είναι 2 συνηθισμένοι τύποι βακτηρίων που μπορούν να βρεθούν στο κρέας. Εάν κάποιος έχει φάει τροφή που είναι μολυσμένη με κάποιο από τα δύο βακτήρια, μπορεί να αναπτύξει τροφική δηλητηρίαση. Το E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναπνευστικές ασθένειες και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ η σαλμονέλα μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινή τροφιμογενή ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από ένα εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά.

Και για τα δύο βακτήρια, ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια. Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Το μαγειρεμένο κρέας δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πάντα στο ψυγείο

Μην κρατάς το μαγειρεμένο κρέας στο ψυγείο για πολύ καιρό. Ακόμη και τα πιο σωστά αποθηκευμένα κρέατα δεν θα παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αλλά η διάρκεια ζωής για αυτά τα μαγειρεμένα τρόφιμα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Το USDA λέει ότι το μαγειρεμένο μπέικον ή το λουκάνικο μπορεί να διαρκέσει με ασφάλεια σε ψυγείο 4 βαθμούς κελσίου ή πιο δροσερό για μία εβδομάδα. Άλλα μαγειρεμένα κρέατα ή πουλερικά θα παραμείνουν ασφαλή μόνο για 3 έως 4 ημέρες στο ψυγείο. «Τα μικρά χρονικά όρια για τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο θα βοηθήσουν να μην αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση», εξηγεί η υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ