5 μυστικά της γιαγιάς για να καθαρίσεις τα χαλιά πριν τα αποθηκεύσεις

Ιωάννα Τζανή
5 μυστικά της γιαγιάς για να καθαρίσεις τα χαλιά πριν τα αποθηκεύσεις

Έξυπνα και εύκολα hacks για να αφαιρέσεις κάθε λεκέ.

Αυτή είναι μια από τις πιο... επώδυνες περιόδους κάθε νοικοκυράς! Το καλοκαίρι έρχεται κι εσύ πρέπει να καθαρίσεις και να αποθηκεύσεις όλα τα χαλιά του σπιτιού σου.

Ο σωστός και καλός καθαρισμός είναι μια εργασία που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπ' όψιν σου πριν τυλίξεις και βάλεις στο πατάρι ή κάτω από το κρεβάτι τα χαλιά σου.

Λεκές από μπογιά στο χαλί; Δες πώς θα τον καθαρίσεις

Παρακάτω θα βρεις 5 τρόπους για να κάνεις τα χαλιά σου σαν καινούργια και να αφαιρέσεις από αυτά ακόμα και τον πιο δύσκολο λεκέ.

#1. Roller για τρίχες

Είχες την αίσθηση ότι όσο και να σκουπίζεις, συνεχίζουν να υπάρχουν τρίχες και ψίχουλα στα χαλιά σου που δεν μπορεί να τραβήξει η ηλεκτρική σκούπα; Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Η λύση είναι να αγοράσεις ένα roller για τρίχες, ώστε να αφαιρέσεις ακόμα και τα πιο επίμονα σωματίδια. Ανάλογα με τον τύπο του χαλιού, ενδέχεται να μην ξοδέψεις παραπάνω από πέντε λεπτά συνολικά ανά χαλί.

#2. Σίδερο

Κι όμως, το σίδερο μπορεί να χρησιμεύσει και στον καθαρισμό των χαλιών, αρκεί να ακολουθήσεις τα εξής απλά βήματα:

Αρχικά, σκουπίζεις με την ηλεκτρική σκούπα τη λεκιασμένη περιοχή και μετά αντιμετωπίζεις τις κηλίδες με ένα μείγμα νερού και ξιδιού σε αναλογία 3:1. Πρέπει να αφήσεις αυτό το μείγμα να εισχωρήσει στο λεκιασμένο ύφασμα (5 λεπτά αρκούν). Αμέσως μετά, τοποθετείς μια πετσέτα πάνω από τη λεκιασμένη περιοχή και βάζεις από πάνω το σίδερο. Η πίεση και η θερμότητα θα μεταφέρουν τον λεκέ στην πετσέτα.

#3. Μαγειρική σόδα για λεκέδες από λάδι

Το λάδι είναι η πιο δύσκολη ουσία για να αφαιρεθεί από τα χαλιά και τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ζεστό νερό και την τεχνική ταμποναρίσματος. Χρειάζεσαι έναν ειδικό τρόπο για να αφαιρέσεις λάδια από τα χαλιά και εδώ είναι που η μαγειρική σόδα σώζει τη ζωή, αλλά και το χαλί σου! Άπλωσε άφθονη ποσότητα στην περιοχή του λεκέ και άφησέ την μέχρι η μαγειρική σόδα να απορροφήσει τον λεκέ. Μετά αφαίρεσέ την με την ηλεκτρική σκούπα. Αφού απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού, μπορείς να προχωρήσεις σε τρίψιμο ώστε να εξαφανιστεί εντελώς.

#4. Ασετόν

Το ασετόν και άλλα είδη διαφανούς αλκοόλης εξαφανίζουν λεκέδες, χωρίς να αποχρωματίσουν το χαλί. Ταμπόναρε απαλά με ένα πανί ή μια χαρτοπετσέτα μέχρι να διαλυθεί το βερνίκι νυχιών και να απορροφηθεί στο υλικό.

#5. Αφρός ξυρίσματος

Τα πιο ανοιχτόχρωμα χαλιά, όπως μπεζ, κίτρινα, λευκά και παστέλ, λερώνονται πολύ εύκολα. Ειδικά αν έχεις παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Ωστόσο, ο αφρός ξυρίσματος αποτελεί σωτήρια λύση για κάθε λεκέ.