Λεκές από μπογιά στο χαλί; Δες πώς θα τον καθαρίσεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Λεκές από μπογιά στο χαλί; Δες πώς θα τον καθαρίσεις

Ακόμη και αν δεν έχεις στρώσει ακόμη τα χαλιά σου καλό θα ήταν να ξέρεις.

Ο καιρός κρύωσε πολύ και είσαι μια ανάσα από τα να κατεβάσεις τα χαλιά σου; Αυτό είναι μια καλή ιδέα την οποία επικροτούμε γιατί δεν λέει πολύ να περπατάς ακόμη ξυπόλητη ή με κάλτσες στο χωρίς χαλί σαλόνι σου.

Έχει φτάσει αυτή η στιγμή που πρέπει να στρώσεις και μόλις θυμήθηκες πως δεν έχεις πάει τα χαλιά σου καθαριστήριο, και μάλιστα εκείνο του σαλονιού έχει ακόμη τον λεκέ από μπογιά που σου έσταξε πέρσι όταν έβαφες τον τοίχο σου. Τι κάνεις στην περίπτωση αυτή που δε υπάρχει διαθέσιμος χώρος για καθάρισμα κι εσύ χρειάζεσαι άμεσα το χαλί; Το καθαρίζεις μόνη σου. Μην πανικοβάλλεσαι, υπάρχει τρόπος.

Μπογιά με βάση το νερό

Τι θα χρειαστείς:

Ένα αμβλύ μαχαίρι ή παλιά πιστωτική κάρτα

Χάρτινες πετσέτες ή λευκά κουρέλια

Υγρό πιάτων

Βούρτσα με μαλακές τρίχες

Ατμοκαθαριστή ρούχων

Ηλεκτρική σκούπα

Λερώθηκε το χαλί σου; Με αυτούς τους 3 τρόπους θα το καθαρίσεις στο λεπτό

Ακολούθησε αυτά τα βήματα αν ο λεκές είναι φρέσκος:

Στην ιδανική περίπτωση, θα σκουπίσεις τον λεκέ από το χρώμα όσο είναι φρέσκο. Χρησιμοποίησε το άκρο ενός μαχαιριού ή την άκρη μιας παλιάς πιστωτικής κάρτας για να σηκώσεις το χρώμα. Ποτέ μην τρίβεις τον λεκέ με ένα πανί ή χαρτοπετσέτα γιατί αυτό απλά θα σπρώξει το χρώμα βαθύτερα στις ίνες του χαλιού.

Χρησιμοποίησε μια υγρή χαρτοπετσέτα ή ένα λευκό πανί για να σκουπίσετε το χρώμα που παραμένει στην επιφάνεια του χαλιού. Συνέχισε να καθαρίζεις με την καθαρή πλευρά του πανιού κάθε φορά καθώς μεταφέρεται το χρώμα. Μην σταματήσεις τη διαδικασία μέχρι να φύγει όλο το χρώμα.



Ακολούθησε αυτά τα βήματα για έναν αποξηραμένο λεκέ:

Ανάμειξε ένα διάλυμα ζεστού νερού και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων σε ένα μικρό μπολ. Βούτηξε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες -μια παλιά οδοντόβουρτσα θα κάνει τη δουλειά της-στο διάλυμα και μούλιασε τον αποξηραμένο λεκέ. Άφησε το να καθίσει για περίπου πέντε λεπτά για να μαλακώσει το χρώμα.

Μόλις το χρώμα έχει αρχίσει να μαλακώνει, χρησιμοποίησε ένα θαμπό μαχαίρι για να τρίψεις απαλά το χρώμα από τις ίνες. Σκούπισε με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή πανί καθώς απελευθερώνεται το χρώμα. Εφάρμοσε περισσότερο από το ζεστό διάλυμα σαπουνιού με τη βούρτσα, αν χρειαστεί. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να φύγει το χρώμα.

Το trick για να καθαρίσεις τα χαλιά σου που έγινε viral στο TikTok

Εάν το διάλυμα ζεστού νερού δεν μαλακώσει το χρώμα, δώσε στον λεκέ μια δόση ατμού από ένα ατμοκαθαριστή ρούχων (ή με ένα σίδερο). Μην τοποθετήσεις το ακροφύσιο του ή το ζεστό σίδερο απευθείας στο χαλί γιατί αυτό μπορεί να λιώσει τις ίνες. Συνέχισε αργά το ξύσιμο μέχρι να φύγει το χρώμα.

Μόλις αφαιρεθεί το χρώμα, αφήστε το χαλί να στεγνώσει στον αέρα και στη συνέχεια σκούπισε καλά για να απομακρυνθεί οποιοδήποτε υπόλειμμα έχει μείνει στις ίνες.