Η καλύτερη - και χειρότερη - ώρα για να ποτίσεις τα φυτά σου

Η καλύτερη - και χειρότερη - ώρα για να ποτίσεις τα φυτά σου

Πότισέ τα την κατάλληλη ώρα για να τα διατηρήσεις ζωντανά και υγιή. 

Είτε έχεις φυτά εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου (ή και τα δύο), το να τα διατηρείς υγιή και ενυδατωμένα - ανεξαρτήτως των συνθηκών - είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της κηπουρικής σου.

Ήξερες, όμως, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα που είναι η καλύτερη για να ποτίσεις τα φυτά σου και να διασφαλίσεις ότι λαμβάνουν νερό τη στιγμή που το χρειάζονται περισσότερο;

5 πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο και να διευκολύνεις τη ζωή σου

Η καλύτερη ώρα για να ποτίσεις φυτά εσωτερικού χώρου

Όσον αφορά στα φυτά εσωτερικού χώρου, το πρωινό πότισμα είναι ο καλύτερος εμπειρικός κανόνας, ιδιαίτερα τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες περιόδους του χρόνου. Αυτό δίνει στο νερό επαρκή χρόνο για να απορροφηθεί στο έδαφος ώστε να το χρησιμοποιήσει το φυτό πριν από τις μεσημεριανές ακτίνες. Οι ειδικοί κηπουρικής συνιστούν να αποφεύγεις να ποτίζεις τα φυτά σου τη νύχτα ώστε οι ρίζες των φυτών να μην μένουν σε υπερβολικά υγρό έδαφος για παρατεταμένες περιόδους.

Εάν ωστόσο παρατηρήσεις ότι τα φύλλα σε κάποιο από τα φυτά εσωτερικού χώρου αρχίζουν να μαραίνονται ή να λιγοστεύου, ή ότι ο κάκτος σου αρχίζει να ζαρώνει, τότε θα πρέπει να τα ποτίσεις επιτόπου, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Η καλύτερη ώρα για να ποτίσεις φυτά εξωτερικού χώρου

Όσο για την καλύτερη στιγμή για να ποτίσεις τα φυτά εξωτερικού χώρου; Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα και το μεσημέρι η χειρότερη, καθώς ο ήλιος καίει και δεν δίνει στα φυτά τον χρόνο να απορροφήσουν όλο το νερό. Το πιο σημαντικό είναι να στοχεύεις το έδαφος όταν ποτίζεις, καθώς οι ρίζες είναι αυτές που χρειάζονται το νερό.

fyta.jpg

Το πότισμα των φυτών από ψηλά στη μέση της ημέρας μπορεί να είναι επιβλαβές για εκείνα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού θα προσγειωθεί στα φυτά και δεν θα φτάσει ποτέ στο έδαφος. Από εκεί, ο ήλιος θα στεγνώσει τα φυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να καούν. Η θερμότητα σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει ωίδιο στα φυτά. Το πότισμα κατά ιτς πρώτες πρωινές ώρες βοηθά στο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.