Πιπεριές τσίλι, επεξεργασμένα κρέατα & άλλα 3 προϊόντα δεν πρέπει να βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων

Μαρία Ροδίτη
Πιπεριές τσίλι, επεξεργασμένα κρέατα & άλλα 3 προϊόντα δεν πρέπει να βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων

Για να μη γίνει… το μπαμ αλλά και για λόγους υγείας μη βάζεις κάποιες τροφές και σκεύη στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το φαγητό μπορεί να μετατραπεί από παγωμένο σε πολύ ζεστό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος, επιταχύνεται ο χρόνος προετοιμασίας και εσύ έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο.

Θέλει, όμως, και προσοχή! Γιατί δεν μπαίνουν τα πάντα στον φούρνο μικροκυμάτων. Ορισμένα τρόφιμα και δοχεία μπορεί να απελευθερώσουν τοξίνες, να καούν, να λιώσουν ή ακόμα και να εκραγούν εάν ζεσταθούν στον φούρνο μικροκυμάτων για λιγότερο από ένα λεπτό. Μερικά μπορεί ακόμη και να γίνουν τοξικά. Και αυτό σίγουρα δεν το θέλεις. Οπότε… δες παρακάτω τα 5 πράγματα και τις τροφές που καλό είναι να μη βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πέντε τρόφιμα που μπορείς να μαγειρέψεις στον φούρνο μικροκυμάτων

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να βάλεις ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές κόκκινες και πράσινες πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη. Όταν θερμανθούν, ειδικά οι εξαιρετικά καυτές ποικιλίες, η καψαϊκίνη εξατμίζεται στον κλειστό αέρα του φούρνου μικροκυμάτων και με το που ανοίξεις την πόρτα θα εκτεθείς σε αναθυμιάσεις , οι οποίες που μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονες, τον λαιμό, τα μάτια και τη μύτη σου.

kautes_piperies.jpg

Τάπερ με φαγητό

Φρόντισε το τάπερ που παίρνεις μαζί σου στο γραφείο να είναι ειδικό για φούρνο μικροκυμάτων. Διαφορετικά με το που το βάλεις στον φούρνο απλώς θα διαλυθεί κι εσύ φαγητό… δεν θα φας.

Κούπα με νερό

Ναι, είναι πολύ πιο γρήγορο να ζεστάνεις νερό στον φούρνο μικροκυμάτων παρά να περιμένεις τον βραστήρα ή το κατσαρολάκι, αλλά η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να σου κοστίσει ακριβά. Για να καταλάβεις, το νερό που θερμαίνεται μόνο του σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί γρήγορα να υπερθερμανθεί. Αν και μπορεί να μην βλέπεις φυσαλίδες, μπορούν να σχηματιστούν γρήγορα όταν προσθέσεις ένα φακελάκι τσαγιού, ένα κουτάλι ή ακόμα και αν μετακινήσεις την κούπα με το νερό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προκληθεί έκρηξη.

Πατάτες που περίσσεψαν

Οι πατάτες συχνά συγκεντρώνουν πάνω τους το Clostridium botulinum, το βακτήριο της αλλαντίασης. Όταν ψηθούν και δεν αποθηκευτούν μετά στο ψυγείο, το βακτήριο αυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Το ψήσιμο, λοιπόν, της πατάτας που περίσσεψε σε μικροκύματα δεν θα σκοτώσει τα βακτήρια, επομένως οι πατάτες της δεύτερης ημέρας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

patates.jpg

Επεξεργασμένα κρέατα

Το μπέικον, το hot dog και τα λουκάνικα πρέπει να μαγειρεύονται στον φούρνο της κουζίνας και όχι στον φούρνο μικροκυμάτων. Κι αυτό, γιατί η θέρμανση αυτών των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος οδηγεί στον σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης (COPs). Και ναι... Μετά η χοληστερίνη πάει στα ύψη.