Τι να φτιάξεις με τα leftovers από το πασχαλινό τραπέζι

Τι να φτιάξεις με τα leftovers από το πασχαλινό τραπέζι

Εύκολες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις για να μη πετάξεις τίποτα.

Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές στη χώρα μας που τιμάται ιδιαιτέρως σε κάθε σπίτι. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει αρνί, ψητό κρέας, τσουρέκι, αυγά και πολλές ακόμη αλμυρές και γλυκές λιχουδιές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το περισσεύουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και όπως καταλαβαίνεις το να τρώμε για μια εβδομάδα αρνί και τσουρέκια δεν είναι και ό,τι καλύτερο διατροφικά.

Πώς θα αξιοποιήσεις τα leftovers από το πασχαλινό τραπέζι

Πασχαλινά κουλουράκια: Το λάθος με τα αυγά και η συνταγή της Βανδή

  • Τσουρέκι

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το Πάσχα μας μένουν μεγάλες ποσότητες από τσουρέκι στο σπίτι και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Ακόμη κι αν έχει μπαγιατέψει, μη το πετάξεις αφού μπορείς να φτιάξεις νόστιμα γλυκά με τα leftovers.

Γρήγορο γλυκό με τσουρέκι

Υλικά: 300 γρ. τσουρέκι
2 κ.σ. κοφτές βούτυρο
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. γάλα
1 αβγό, μέτριο
2 κρόκους, από μέτρια αυγά
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. κουβερτούρα
2 μπανάνες
100 γρ. φουντούκια

Για το σερβίρισμα
παγωτό καραμέλα
δυόσμο

Eκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια και το μεταφέρουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για να πάρει χρώμα. Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη φωτιά. Στο μπολ προσθέτουμε κρέμα γάλακτος, γάλα, αυγό, κρόκους αυγών, κανέλα σε σκόνη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, εκχύλισμα βανίλιας και κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα. Μεταφέρουμε το μισό τσουρέκι σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα. Το υπόλοιπο τσουρέκι το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του μπολ για να μουλιάσει. Στη φόρμα προσθέτουμε κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, μπανάνα κομμένη σε λεπτές φέτες, φουντούκια χοντροκομμένα, το τσουρέκι από το μπολ και το μείγμα που έχει περισσέψει. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, τη μπανάνα και τα υπόλοιπα φουντούκια. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Ελέγχουμε το γλυκό και αν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.

  • Αρνί

Σάντουιτς με αρνί (ή άλλο κρέας που περίσσεψε)

Υλικά: αρνί σε μικρά κομμάτια
2 φέτες ψωμί φρυγανισμένες
κέτσαπ, μουστάρδα ή bbq σως
τυρί
ελαιόλαδο
βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
πίκλες (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι με λάδι και βούτυρο προσθέτουμε το ψωμί και ψήνουμε και από τις δύο μεριές. Αλείφουμε με τη σως και στη συνέχεια τοποθετούμε το αρνί και το τυρί. Ψήνουμε σε φούρνο για 3-4 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Κόβουμε τις πίκλες και κλείνουμε το σάντουιτς. Καλή απόλαυση!

  • Πασχαλινά αυγά

Σαλάτα με πατάτες και αυγά βραστά

Υλικά: 6 πατάτες, μέτριες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
1 κ.γ. μπούκοβο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
1 κ.σ. κουρκουμά, σε σκόνη
χυμό λάιμ, από 1 lime
1/2 ματσάκι κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
1/2 ματσάκι μάραθο, μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
4 κόκκινα αυγά καθαρισμένα

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε τις πατάτες για 15-20 λεπτά ή όσο χρειάζεται, ώστε να μπορούμε να τις τρυπήσουμε εύκολα με ένα μαχαίρι. Δεν θα πρέπει να μαλακώσουν πολύ, διότι θα τις μαγειρέψουμε ξανά στη συνέχεια. Σουρώνουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, και τις κόβουμε σε μικρότερα ακαθόριστα κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά το σκόρδο, τους σπόρους κόλιανδρου και το μπούκοβο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κουρκουμά και τον χυμό από το lime. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να πάρουν χρώμα και άρωμα οι πατάτες. Ρίχνουμε τα μισά από τα φρέσκα αρωματικά (κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο) και μαγειρεύουμε για ακόμα 4 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε την πατατοσαλάτα σε μια πιατέλα ή ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, κομμένα στα 4, και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα αρωματικά και το μπούκοβο.

Πηγή κεντρικής: pexels.com