Γεμίστε το καλάθι του σούπερ μάρκετ χωρίς να αδειάσετε τη τσέπη σας

Γεμίστε το καλάθι του σούπερ μάρκετ χωρίς να αδειάσετε τη τσέπη σας

Μερικές απλές συμβουλές για να μην χρεοκοπήσετε έπειτα από τη καθιερωμένη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθημερινές βόλτες στο σούπερ μάρκετ έχουν αποβεί μοιραίες στη τσέπη σας, καθώς το μάτι σας «λιγουρεύτηκε» πολλά πράγματα και το χέρι σας έσπευσε να τα βάλει στο καλάθι.

Επειδή, όμως, τα περισσότερα από αυτά που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ, είναι προϊόντα που δεν τα έχουμε απαραίτητα ανάγκη –και σε αυτή τη περίοδο της ζωής μας δεν μας παίρνει να κάνουμε περιττά έξοδα- οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βάλετε μια πειθαρχία στη λίστα σας και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο, χωρίς να υποκύψετε στους πειρασμούς, αλλά και να κάνετε καλύτερες επιλογές στα προϊόντα που χρειάζεστε.

1. Μην τα αγοράζετε όλα βιολογικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας έχουν ελάχιστα φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με έρευνες τα κρεμμύδια, σπαράγγια, ακτινίδια, λάχανο, μελιτζάνες, καρπούζι, και μπρόκολο έχουν χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων.
2. Αποφύγετε τις προ-συσκευασμένες σαλάτες, είναι πανάκριβες. Η τιμή τους μπορεί να είναι και πενταπλάσια της τιμής μιας ολόκληρης σαλάτας ανά κιλό.
3. Μην αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που δεν είναι εποχής, ακόμα και αν πάτε να πάρετε κάτι που πλησιάζει η εποχή του θα είναι αρκετά πιο ακριβό.
4. Προτιμήστε ολόκληρο κοτόπουλο ή ολόκληρα κομμάτια (μπούτι) με τη πέτσα και το κόκκαλο αντί για φιλέτο στήθος χωρίς πέτσα και κόκκαλο. Έχει τουλάχιστον τη διπλάσια τιμή. Όσο πιο επεξεργασμένο το κρέας τόσο πιο ακριβό (πχ. μπουκιές κοτόπουλου πανέ, χοιρινό ρολό).
5. Αγοράστε τυριά από τον πάγκο και όχι τα έτοιμα συσκευασμένα. Το ίδιο τυρί στο πάγκο είναι πιο φθηνό. Μην ξεχνάτε, πληρώνετε τη συσκευασία.
6. Περιορίστε τα μη-απαραίτητα. Ποια είναι αυτά; Συνήθως είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία: μπισκότα, πατατάκια, έτοιμα γεύματα, συσκευασμένα έτοιμα δημητριακά, μπάρες δημητριακών κλπ.
7. Προτιμήστε σκέτα γιαούρτια και προσθέστε τα δικά σας υλικά. Εκτός του ότι τελικά είναι γεμάτα πρόσθετες ουσίες, ζάχαρη και γλυκαντικά, είναι και πιο ακριβά.
8. Αποφύγετε τα προϊόντα «για παιδιά» έχουν αρκετές πρόσθετες ουσίες και ζάχαρη και είναι πιο ακριβά. Τα παιδιά μετά το πρώτο χρόνο της ζωής τους μπορούν να τρώνε κανονικά φαγητά και κανονικό γάλα. Αν το διαιτολόγιο τους είναι ισορροπημένο δεν χρειάζονται ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.
9. Κοιτάξτε την τιμή ενός προϊόντος ανά κιλό, συνήθως θα το βρείτε με μικρά γράμματα κάτω από τη τιμή της συσκευασίας στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Αυτό θα σας δώσει καλύτερη εικόνα για την πραγματική αξία του.
10. Φάτε λιγότερο κρέας και θα κάνετε οικονομία αυτόματα. Εκτός του ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος συσχετίζεται με χρόνιες παθήσεις και παχυσαρκία, μας επιβαρύνει και οικονομικά. Προτιμήστε τα όσπρια ως πηγή πρωτεΐνης 2-3 φορές την εβδομάδα.
11. Κοιτάξτε την απόδειξη. Ναι το αυτονόητο λέμε. Αλλά το κάνουμε; Συνήθως ο πελάτης μετά από εμάς βιάζεται και έτσι πληρώνουμε στα γρήγορα χωρίς να κοιτάμε την απόδειξη. Λάθη γίνονται από όλους και σε τέτοιες δύσκολες εποχές δεν μας παίρνει να χαρίζουμε τα λεφτά μας.