Με αυτό το κόλπο του παππού για να αποθηκεύσεις τις πατάτες δεν θα χαλάσουν όλο τον χειμώνα

Με αυτό το κόλπο του παππού για να αποθηκεύσεις τις πατάτες δεν θα χαλάσουν όλο τον χειμώνα

Για να απολαμβάνεις τη γεύση της πατάτας για όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να τις αποθηκεύεις σωστά... Νόμος.

Η σωστή αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας και για την πατάτα, καθώς, όπως θα έχεις σίγουρα αντιληφθεί κι εσύ κάποια στιγμή, ακόμα και η πιο νόστιμη πατάτα χάνει τη γεύση της ή χαλάει αν δεν της εξασφαλίσεις τις κατάλληλες συνθήκες.

Ιδού λοιπόν τι προτείνουν οι παλιότεροι που από εμπειρία εξηγούν πού δεν πρέπει να τις βάζεις και πού είναι καλύτερο να τις κρατάς, ώστε να μείνουν γευστικές και να μη σαπίσουν.

Το debate για το πού να αποθηκεύεις τα αυγά που μόλις αγόρασες μόλις έγινε ακόμα πιο μπερδεμένο

Τι να ΜΗΝ κάνεις με τις πατάτες

Πολλοί κάνουν λάθος και βάζουν τις πατάτες σε μέρη που δεν είναι κατάλληλα, με αποτέλεσμα να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα. Ένα από αυτά τα μέρη είναι το ψυγείο. Αν και φαίνεται κατάλληλο, επειδή εκεί είναι δροσερά και τα τρόφιμα μένουν φρέσκα, στην πραγματικότητα η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και μπορεί να τις βλάψει.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάτω από τους 6 βαθμούς Κελσίου το άμυλο που περιέχει η πατάτα μετατρέπεται σε ζάχαρη. Έτσι αλλάζει η γεύση της και γίνεται λιγότερο ελκυστική.

Επίσης, μην τις κρατάς σε πλαστικές σακούλες, γιατί εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση στο οξυγόνο και ως αποτέλεσμα οι πατάτες μουχλιάζουν ή βγάζουν φύτρα. Απόφυγε να τις βάζεις και σε μέρη με έντονο φωτισμό, γιατί το άμεσο φως μπορεί να τις κάνει επικίνδυνες. Επιπλέον, κράτα τες μακριά από υψηλές θερμοκρασίες και από τα κρεμμύδια, γιατί τα δύο αυτά προϊόντα επιταχύνουν τη φθορά το ένα του άλλου. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, είναι πολύ tricky καθώς τα δύο αυτά προϊόντα κάνουν πολύ συχνά «παρέα» στα ντουλάπια αποθήκευσης

Έξι τρόφιμα που όλοι αποθηκεύουμε στο ψυγείο - αλλά σίγουρα δεν πρέπει

Η σωστή αποθήκευση για τις πατάτες

Γι’ αυτό είναι καλό να ξέρεις πού πρέπει να τις αποθηκεύεις για να μείνουν φρέσκες και νόστιμες για όσο γίνεται περισσότερο. Μία καλή λύση είναι να τις βάλεις σε κελάρι ή σε αποθήκη – δροσερό, σκοτεινό και στεγνό μέρος. Αν δεν έχεις τέτοιο χώρο, μπορείς να τις κρατήσεις στο κάτω ντουλάπι της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας, όπως η κουζίνα ή ο φούρνος.

Αν όμως η κουζίνα σου έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία ή δεν έχεις αρκετό χώρο, μπορείς να σκεφτείς να τις βάλεις στο μπαλκόνι ή στη βεράντα. Αυτή η λύση ισχύει μόνο αν έξω επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες. Τότε μπορείς να τις βάλεις σε ξύλινο κιβώτιο.

Πρόσεξε όμως να μην εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως και να ελέγχεις τη θερμοκρασία, ώστε να μην είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Αν αλλάξει δυσμενώς, τότε πάρε τις πατάτες μέσα και βάλε τες σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Ένα κόλπο που αξίζει να ξέρεις και που παρατείνει τη φρεσκάδα των πατατών είναι να βάζεις μερικά φύλλα δάφνης ή κλαδάκια δεντρολίβανου μέσα στο δοχείο αποθήκευσης. Αυτά τα βότανα έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και έτσι κρατούν τις πατάτες κατάλληλες για κατανάλωση για μεγαλύτερο διάστημα.

mads-eneqvist-mzxqji4uony-unsplash.jpg