Το ήξερες; Ένα απλό κέρμα στην κατάψυξη μπορεί να σε γλιτώσει από σοβαρά προβλήματα!

Πατούλια Κατερίνα
Το ήξερες; Ένα απλό κέρμα στην κατάψυξη μπορεί να σε γλιτώσει από σοβαρά προβλήματα!

Γιατί να βάλεις ένα κέρμα στην κατάψυξη;

Η κατάψυξη είναι από τις πιο χρήσιμες συσκευές του σπιτιού. Κρατάει τα τρόφιμα φρέσκα, σε βοηθάει να αποθηκεύεις περισσεύματα και σου δίνει την άνεση να έχεις πάντα κάτι έτοιμο όταν το χρειάζεσαι. Αυτό που δεν ξέρουν όμως πολλοί είναι ότι ένα απλό κέρμα μπορεί να σε προστατέψει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας. Ναι, καλά διάβασες! Το κόλπο με το κέρμα στην κατάψυξη μπορεί να σε σώσει από το να φας χαλασμένο φαγητό μετά από μια απουσία σου.

Γιατί να βάλεις ένα κέρμα στην κατάψυξη;

Όταν όλα λειτουργούν σωστά, η κατάψυξη κρατάει τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Όμως, μια διακοπή ρεύματος ή μια βλάβη μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία, να λιώσουν τα τρόφιμα και μετά να ξαναπαγώσουν χωρίς εσύ να το καταλάβεις.

Το πρόβλημα; Αυτά τα τρόφιμα γίνονται επικίνδυνα, ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, ψάρι, θαλασσινά ή γαλακτοκομικά. Έτσι, όταν λείπεις στη δουλειά ή για επαγγελματικό ταξίδι, είναι αδύνατο να ξέρεις αν όλα έμειναν ασφαλή.

Το κόλπο με το κέρμα βήμα-βήμα

Η λύση είναι απλούστατη και δεν κοστίζει τίποτα:

Γέμισε ένα μικρό ποτήρι ή τάπερ μέχρι τη μέση με νερό.

Βάλ’ το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς.

Τοποθέτησε ένα κέρμα πάνω στον πάγο.

Ξαναβάλε το ποτήρι στην κατάψυξη και φύγε ξέγνοιαστη.

Όταν γυρίσεις, δες πού βρίσκεται το κέρμα.

Αν το κέρμα είναι ακόμα στην κορυφή του πάγου τότε όλα καλά, η θερμοκρασία έμεινε σταθερή.

Αν το κέρμα έχει κατέβει λίγο πιο κάτω ίσως υπήρξε μια μικρή απόψυξη, οπότε καλό είναι να προσέξεις ιδιαίτερα ευαίσθητα τρόφιμα.

Αν το κέρμα έχει φτάσει στον πάτο, τότε ο πάγος έλιωσε και ξαναπάγωσε. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να πετάξεις τα περισσότερα τρόφιμα, ειδικά τα ζωικά.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για περισσότερη ασφάλεια

Το κόλπο με το κέρμα είναι εξαιρετικό, αλλά μπορείς να το συνδυάσεις και με άλλες καλές συνήθειες:

Κράτα πάντα μια μικρή «λίστα κατάψυξης» για να ξέρεις τι έχεις και πότε το έβαλες.

Ρύθμισε την κατάψυξη στους -18°C (0°F) για μέγιστη ασφάλεια.

Βάλε τα πιο «ευαίσθητα» τρόφιμα στο κέντρο της κατάψυξης, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.

Έλεγχε συχνά τα λάστιχα της πόρτας για να σιγουρεύεσαι ότι κλείνει σωστά.

Ένα απλό κέρμα μπορεί να σε προφυλάξει από τροφικές δηλητηριάσεις και χαλασμένα φαγητά. Την επόμενη φορά που θα φύγεις για διακοπές, δοκίμασε αυτό το μικρό κόλπο και θα επιστρέψεις με σιγουριά – όχι με ανησυχία. Γιατί καμιά μας δεν θέλει να γεμίσει το ψυγείο της… δυσάρεστες εκπλήξεις!

Η αλήθεια για την κατάψυξη και τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Το κόλπο με το σφουγγάρι στην κατάψυξη που λίγοι γνωρίζουν και θα «σώσει» τα τρόφιμά σου

Κατάψυξη ωαρίων για ιατρικούς λόγους: Οι ασθένειες που υπονομεύουν τη γονιμότητα