Η αλήθεια για την κατάψυξη και τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Πατούλια Κατερίνα
Η αλήθεια για την κατάψυξη και τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Αν καταψύξω το κοτόπουλο την τελευταία μέρα της ημερομηνίας λήξης, μπορώ να το φάω λίγες μέρες μετά την απόψυξη;

Παρόλο που οι συσκευασίες των τροφίμων είναι γεμάτες πληροφορίες, η πραγματική ασφάλεια των τροφίμων στην κουζίνα μπορεί να προκαλέσει αρκετή σύγχυση. Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες:

Αν καταψύξω το κοτόπουλο την τελευταία μέρα της ημερομηνίας λήξης, μπορώ να το φάω λίγες μέρες μετά την απόψυξη;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο θα ήθελες, αλλά είναι σημαντική για την υγεία σου και την αποφυγή σπατάλης.

Φρούτα, ψάρι, κρέας: Πόσο καιρό αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Η αλήθεια για την κατάψυξη και τις ημερομηνίες λήξης

Η κατάψυξη δεν επαναφέρει το ρολόι. Αν καταψύξεις το κρέας ή τα πουλερικά ακριβώς πριν από την ημερομηνία λήξης, τότε έχεις ήδη πλησιάσει στο σημείο αλλοίωσης. Η κατάψυξη απλώς σταματά προσωρινά την ανάπτυξη βακτηρίων — δεν τα σκοτώνει. Όταν ξεπαγώσεις το κρέας, τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται από εκεί που σταμάτησαν.

Αυτό σημαίνει πως όχι, δεν έχεις άλλες πέντε μέρες μετά την απόψυξη. Αντιθέτως, καλό είναι να το μαγειρέψεις αμέσως, κατά προτίμηση εντός της ίδιας ημέρας.

Τα βακτήρια που προκαλούν αλλοίωση γενικά δεν προκαλούν ασθένειες, αλλά θα αλλοιώσουν το κρέας, προκαλώντας δυσάρεστη οσμή και γεύση. Ορισμένοι τύποι παθογόνων βακτηρίων, όπως η Listeria, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο ψυγείο, οπότε είναι πιθανό το κρέας που έχει μείνει για πολύ ώρα να ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Πώς ξέρεις αν το κρέας χάλασε;

Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα:

  • Παράξενη, έντονη οσμή.

  • Αλλαγή χρώματος (γκριζάρισμα).

  • Γλοιώδης υφή.

Αν εντοπίσεις κάτι από τα παραπάνω, πέτα το. Ακόμα κι αν δεν σου προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση (υπό την προϋπόθεση ότι το μαγείρεψες σωστά), μπορεί να σου φέρει στομαχικές διαταραχές και μια πολύ δυσάρεστη γευστική εμπειρία.

Πότε να το καταναλώσεις

Ανάλογα με το είδος και το κόψιμο, το κατεψυγμένο κρέας και τα πουλερικά είναι καλύτερα να καταναλώνονται εντός 3 έως 12 μηνών, αλλά παραμένουν ασφαλή για σχεδόν απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Η πιο ασφαλής επιλογή; Μαγείρεψέ το αμέσως μόλις ξεπαγώσει. Αν δεν θέλεις να το φας εκείνη τη στιγμή, μπορείς να το μαγειρέψεις και μετά να το αποθηκεύσεις ξανά — είτε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, είτε στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα. Έτσι έχεις ένα έτοιμο γεύμα όταν το χρειαστείς.

Θερμοκρασίες που σώζουν

Για να είσαι σίγουρη ότι εξουδετέρωσες τα παθογόνα βακτήρια:

  • 140°F (60°C) για κόκκινο κρέας

  • 160°F (71°C) για κιμά

  • 165°F (74°C) για πουλερικά

Μην βασίζεσαι μόνο στην όψη ή την όσφρηση, χρησιμοποίησε θερμόμετρο τροφίμων για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα βακτήρια που προκαλούν αλλοίωση μπορούν να παράγουν υποπροϊόντα «που μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Για παράδειγμα, τα Pseudomonads και τα Lactobacillus παράγουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες όπως γαλακτικό οξύ και υδρόθειο όταν αφήνονται να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα.