12 λάθη στον καθαρισμό της κουζίνας που οι μικροβιολόγοι θέλουν να αποφύγεις

12 λάθη στον καθαρισμό της κουζίνας που οι μικροβιολόγοι θέλουν να αποφύγεις

Υπάρχει ίσως κανένα πιο μισητό καθήκον από το καθάρισμα της κουζίνας; Κι αυτό όχι μόνο επειδή εμπλέκει πολλαπλά μέρη (ψυγείο, φούρνο, νεροχύτη, επιφάνειες) αλλά και επειδή κανείς δεν σου λέει πώς να το κάνεις σωστά.

Η καθαριότητα της κουζίνας δεν αφορά μόνο την αισθητική αλλά μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία σου. Από δυσάρεστες μυρωδιές μέχρι τροφική δηλητηρίαση, μικρά λάθη στον καθαρισμό μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Μιλήσαμε με μικροβιολόγους για να ξεδιαλύνουμε τις πιο κοινές αμφιβολίες, ώστε να μην αγχώνεσαι για τα μικρόβια στα μαχαιροπίρουνα. Η αλήθεια; Μάλλον κάνεις μερικά μικρά λάθη: από λάθος θερμοκρασία νερού μέχρι το να χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι για πάντα.

1. Χρησιμοποιείς πολύ καυτό ή πολύ κρύο νερό

Ο Bill Sullivan, PhD, εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να καίει το νερό όσο πλένεις τα πιάτα.

Ιδανική θερμοκρασία για πλύσιμο είναι μεταξύ 40°C και 60°C. Το σαπούνι και το τρίψιμο είναι εξίσου σημαντικά για την απομάκρυνση των μικροβίων.

Μικρή συμβουλή: το ζεστό νερό βοηθά να μαλακώσουν τα κολλημένα υπολείμματα τροφών, αλλά δεν είναι απαραίτητο για την απολύμανση.

2. Πλένεις τα πιάτα σε βρώμικο νεροχύτη

Ο νεροχύτης είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας. Αν δεν τον καθαρίσεις, τα μικρόβια μπορεί να περάσουν στα πιάτα σου. Σαπουνίζε τον καθημερινά και κάνε βαθύ καθαρισμό μια φορά την εβδομάδα με απολυμαντικό ή διάλυμα χλωρίνης (1 κουταλιά της σούπας χλώριο σε 1 λίτρο νερού).

3. Πλένεις χωρίς γάντια όταν έχεις κοψίματα

Ακόμα και μικρές πληγές μπορεί να είναι πύλη για μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκος ή, σπάνια, βακτήρια όπως το Vibrio. Χρησιμοποίησε γάντια ή άφησε το πλύσιμο σε κάποιον άλλον.

4. Δεν σκουπίζεις τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο

Τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία. Μετά το πλύσιμο ή την απολύμανση, σκούπισε τον με καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

5. Τρίβεις πολύ αντί να μουλιάζεις

Αν ένα πιάτο χρειάζεται πάνω από 30 δευτερόλεπτα για να καθαριστεί, άφησέ το 15–30 λεπτά σε ζεστό σαπουνόνερο. Θα αφαιρέσει πιο εύκολα τα υπολείμματα και θα μειώσει τα μικρόβια.

6. Δεν αλλάζεις σφουγγάρι αρκετά συχνά

Τα σφουγγάρια είναι hotspot για μικρόβια. Μπορείς να τα απολυμάνεις:

Μικροκύματα για 1 λεπτό (χωρίς μέταλλο)

Πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα ζεστού στεγνώματος

Αλλά καλύτερα να αλλάζεις σφουγγάρι κάθε 7–10 μέρες.

7. Χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι παντού

Κράτα τουλάχιστον δύο σφουγγάρια: ένα για πιάτα και ένα για επιφάνειες/απολύμανση. Έτσι δεν μεταφέρεις μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο.

8. Δεν καθαρίζεις το ψυγείο μετά από μούχλα

Αν πετάς χαλασμένα φρούτα ή λαχανικά, καθάρισε αμέσως την περιοχή. Ιδανικά, βγάλε τα ράφια και τα συρτάρια, πλύνε τα με ζεστό σαπουνόνερο και μετά απολύμανε. Σκούπισε καλά πριν ξαναβάλεις τα τρόφιμα.

9. Καθαρίζεις μόνο τους πάγκους

Μην ξεχνάς τις λαβές ψυγείου, φούρνου, νεροχύτη και τα διακόπτες φωτός, είναι από τα πιο μολυσμένα σημεία και μπορεί να μολύνουν ξανά τα καθαρά πιάτα.

10. Παραμελείς το πλυντήριο πιάτων

Ένα βρώμικο πλυντήριο πιάτων δεν πλένει καλά και μυρίζει άσχημα. Τσέκαρε: Πλύνε έναν κύκλο μόνο με λευκό ξίδι. Καθάρισε το φίλτρο. Έτσι θα αποτρέψεις μικρόβια και μούχλα.

11. Χρησιμοποιείς το ίδιο ξύλο κοπής για όλα

Προτίμησε δύο ξύλα κοπής:

  • Ένα μη πορώδες (π.χ. πλαστικό) για κρέας
  • Ένα ξύλινο για φρούτα και λαχανικά

Έτσι μειώνεις την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.

12. Παραμελείς τον κάδο απορριμμάτων

Σφράγισε τα χαλασμένα τρόφιμα σε σακούλα πριν τα πετάξεις. Καθάρισε τον κάδο αν έχει υπολείμματα ή χυμούς φαγητού. Ένας καθαρός κάδος σημαίνει λιγότερη μυρωδιά και λιγότερα μικρόβια.

Ακολουθώντας αυτά τα 12 μικρά, αλλά σημαντικά βήματα, θα έχεις μια καθαρή, ασφαλή και μυρωδάτη κουζίνα χωρίς άγχος. Ένα καθαρό περιβάλλον δεν προστατεύει μόνο τα τρόφιμά σου, αλλά και την υγεία σου.