5 τρόποι για να γλιτώσετε χρήματα από τα τρόφιμα της εβδομάδας

Γωγώ Φούντα
5 τρόποι για να γλιτώσετε χρήματα από τα τρόφιμα της εβδομάδας

Για να μην ξεχνάτε τρόφιμα στο ψυγείο και τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια...

Σύμφωνα με έρευνες, η μέση οικογένεια σπαταλά το ποσό των 50-100 ευρώ μηνιαίως σε φαγητά τα οποία τελικά δεν καταναλώνει ποτέ και απλά καταλήγουν στα σκουπίδια. Έχετε σκεφτεί ότι με ένα σωστό προγραμματισμό και οργάνωση τα χρήματα θα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς ή ακόμα και να αποταμιευτούν; Εδώ σας έχουμε 5 tips για να γλιτώσετε τα... πεταμένα λεφτά!

Εξοικιωθείτε με το ψυγείο σας: Ανοίξτε το ψυγείο σας και τσεκάρετε τα προιόντα που έχετε μέσα. Πολλά από αυτά, και κυρίως τα έτοιμα γεύματα, τα σαλάμια, τα τυριά και τα γιαούρτια πολύ πιθανό απλά να είναι ξεχασμένα στο πίσω μέρος και ούτε καν να έχετε αντιληφθεί την ύπαρξή τους. Έτσι καταλήγουν στα σκουπίδια κι εσείς χάνετε επιπλέον χρήματα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Πριν από οποιαδήποτε αγορά, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης των προιόντων. Αν δεν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε αμέσως, βάλτε τα στον καταψύκτη για να διατηρηθούν καλύτερα. Αν τελικά ανακαλύψετε για παράδειγμα, ότι η εξάδα των γιαουρτιών που έχετε αφήσει απείραχτη λήγει εντός της εβδομάδας, μπορείτε να φτιάξετε ένα γλυκό ή να τα συνδυάσετε με φρούτα και να φτιάξετε υπέροχα smoothies. Με αυτό τον τρόπο και δε θα πετάξετε τίποτα, και θα πειραματιστείτε με νέες συνταγές!

Γεμίστε το ψυγείο σας με προιόντα που αγαπάτε: Αν εσείς και η οικογένειά σας έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις σε φαγητά, φροντίστε τα συγκεκριμένα να πιάνουν και τον μεγαλύτερο χώρο του ψυγείου σας, καθώς είναι σίγουρο ότι θα καταναλωθούν. Επιπλέον, μην αγοράζετε το ίδιο προιόν πριν τελειώσει το προηγούμενο, καθώς έχουμε την τάση να ανοίγουμε το νέο και το παλιό να το πετάμε πριν τελειώσει.

Ελέγξτε τους υδατάνθρακες που αγοράζετε: Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες καλώς ή κακώς παίζουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας καθώς όλοι τα λατρεύουν. Κάντε εναν υπολογισμό με την ποσότητα από κάθε τροφή που καταναλώνετε εβδομαδιαίως, ώστε να αποφύγετε να κάνετε υπερβολές κατά την αγορά τους και τελικά να τις πετάτε. Ειδικά με το ψωμί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεταχτεί αρκετό, μόνο και μόνο επειδή πάντα θεωρούμε ότι δε θα μας φτάσει.

Χρησιμοποιήστε τα ήδη μαγειρεμένα φαγητά για να φτιάξετε άλλα φαγητά: Αν για παράδειγμα την μία μέρα έχετε κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και την επόμενη απλά βαριέστε να φάτε το ίδιο φαγητό, μπορείτε κάλλιστα να πάρετε το κοτόπουλο που έχει περισσέψει και να το κάνετε ένα γευστικότατο ριζότο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μπισκότα, τα οποία μπορούν να γίνουν κέικ, ακόμα και οι μισοτελειωμένες μπύρες οι οποίες έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο φαγητό δίνοντάς του μία ιδιαίτερη γεύση!

Κάντε ένα πλάνο με τα γεύματα της εβδομάδας: Πριν πάτε για ψώνια, ελέγξτε το ψυγείο σας και δείτε τι χρειάζεστε. Στη συνέχεια ρωτήστε τα παιδιά ή το σύζυγό σας τι θα ήθελαν να φάνε αυτή τη βδομάδα και φτιάξτε μία λίστα με τα γεύματα που πρόκειται να ετοιμάσετε μέσα σε αυτή. Έτσι, θα προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα και δε θα αναγκαστείτε να πετάξετε τίποτα!