Τα λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα σεντόνια: Πώς θα τα πλύνεις σωστά;

Πατούλια Κατερίνα
Τα λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα σεντόνια: Πώς θα τα πλύνεις σωστά;

Σεντόνια καθαρά που μυρίζουν μαμά

Τα σεντόνια αποτελούν ένα κομμάτι του εαυτού σου μιας και περνάς επάνω τους τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά. Το ζητούμενο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των σεντονιών.

Αρχικά, πρέπει να θυμάσαι πως μπορεί να μην υπάρχουν εμφανείς λεκέδες στα σεντόνια αλλά ο ιδρώτας, η σκόνη και όλα τα κύτταρα που αναγεννιόνται στη διάρκεια της νύχτας, πέφτουν σε αυτά, καθώς και στις θήκες μαξιλαριών.

Αν μπορείς, άλλαξε κάθε εβδομάδα σεντόνι ή φρόντισε να το αλλάξεις κάθε δύο εβδομάδες αυστηρά. Πρόσεξε τις μαξιλαροθήκες για τυχόν λεκέδες, ειδικά από μακιγιάζ και περιποιήσου τες με υγρό πιάτων πριν την πλύση.

Έπειτα, προχωράμε στο πλύσιμο των σεντονιών μέσα στο πλυντήριο. Προτίμησε υγρό απορρυπαντικό. Πλύνε τα σεντόνια στο ελαφρύ πρόγραμμα, μόνα τους κι όχι στοιβαγμένα, ώστε να μπορούν να πλυθούν σωστά. Απόφυγε να τα διπλώσεις προτού τα ρίξεις στο πλυντήριο ενώ προτίμησε θερμοκρασία υψηλότερη για να σκοτώσεις τα μικρόβια.

Κι αναρωτιέσαι τι λάθη μπορεί να κάνεις με τα σεντόνια ιδού:

Πλένεις πολλά σεντόνια μαζί: Τα σεντόνια πρέπει μπορούν να «αναπνέουν» στο πλυντήριο για να πλυθούν σωστά και είναι σημαντικό να μην τα στραγγίσεις τελείως γιατί οι δυνατές περιστροφές του κάδου, θα τα ζαρώσουν.

Στεγνώσεις τα σεντόνια υπερβολικά πολλές ώρες: Είσαι κι εσύ από εκείνες που απλώνουν τα σεντόνια και ξεχνάνε να τα μαζέψουν. Η αλήθεια είναι πως αν τα αφήσεις μέρες και μέρες απλωμένα, τελικά θα γεμίσουν και πάλι σκόνη και καυσαέριο. Αλλά και το στεγνωτήριο, κακό μπορεί να κάνει στα σεντόνια σου αφήνοντάς τα ζαρωμένα και μπορεί να μην τα φοράς σαν τα ρούχα ή τα εσώρουχα, περνάς όμως πάνω τους πολλές ώρες. Η λύση:

‘Απλωσε πρωί πρωί τα σεντόνια και μάζεψέ τα πριν το βράδυ. Απόφυγε να τα απλώσεις μαζί με πετσέτες που θέλουν περισσότερο χρόνο να στεγνώσουν.

Δεν σιδερώνεις τα σεντόνια: Η απολύμανση των σεντονιών μετά το πλύσιμο και άπλωμα, δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, σε ένα ντουλάπι στο οποίο θα περιμένουν μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθούν. Μπορείς να σιδερώσεις το σεντόνι με ατμό, προτού το χρησιμοποιήσεις!