Πώς θα καθαρίσεις τα χαλιά προτού τα μαζέψεις για το καλοκαίρι (video)

Πατούλια Κατερίνα
Πώς θα καθαρίσεις τα χαλιά προτού τα μαζέψεις για το καλοκαίρι (video)

Ήρθε η ώρα να ξεστρώσουμε τα χαλιά 

Ήρθε η ώρα που θα βγάλεις τα χαλιά και θα τα αποθηκεύσεις. Προτού αποθηκεύσεις τα χαλιά, είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρά και χωρίς λεκέδες, γιατί οι λεκέδες αυτοί μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμη στάμπα.

Τι θα κάνεις λοιπόν; Αρχικά θα περιποιηθείς τοπικά τους λεκέδες. Στο παρακάτω βίντεο θα δεις πώς να ξεφορτωθείς με φυσικά υλικά 7 επίμονους αλλά διάσημους λεκέδες που βρίσκουμε σε χαλιά.

Για παράδειγμα, ο λεκές από κόκκινο κρασί, θέλει λευκό ξίδι και έπειτα βουρτσίζουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα με μαγειρική σόδα. Το λάδι, θέλει υπομονή και άμυλο καλαμποκιού. Αφήνεις το άμυλο να δράσει για τριάντα λεπτά και έπειτα ξεπλένεις με απορρυπαντικό πιάτων.Αφού καθαρίσεις τους λεκέδες, αφήνεις να στεγνώσει πλήρως το χαλί, το τινάζεις και περνάς με την ηλεκτρική σκούπα.

Μπορείς με την ειδική βούρτσα για χαλιά, να ανανεώσεις όλο το χαλί με μαγειρική σόδα και σαπούνι, χωρίς να ρίχνεις περιττό νερό όπως πιθανότατα έκανε η μαμά σου παλιά και ρίσκαρε να καταστρέψει το χαλί.

Μόλις διπλώσεις τα χαλιά και τα ασφαλίσεις με σπάγκο, τύλιξέ τα με ένα πανί ή ένα βαμβακερό και τοποθέτησέ τα μέσα σε πλαστική σακούλα. Κλείσε τη σακούλα όσο πιο σφιχτά μπορείς για να αποφύγεις τη σκόνη και το σκόρο.

DPG Network