Μεγάλη Πέμπτη: Αυτά είναι τα μυστικά για να βράσεις τα αυγά και να μην σπάσουν

Μεγάλη Πέμπτη: Αυτά είναι τα μυστικά για να βράσεις τα αυγά και να μην σπάσουν

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην σπάσουν τα αυγά

Mία από τις παραδόσεις που πρέπει να κρατήσεις ακόμα και φέτος που μένουμε σπίτι, είναι το σημερινό βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και το ζητούμενο είναι πώς δεν θα σου ραγίσει ούτε ένα αυγό.

Εμείς ξεκινήσαμε από νωρίς και μετά από δοκιμές σου έχουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ακριβώς για να βράσουν τα αυγά χωρίς απώλειες.

Bήμα πρώτο: Αγοράζεις αυγά και δεν τα βάζεις στο ψυγείο. Αν τα έχεις ήδη στο ψυγείο, φέρτα στον πάγκο της κουζίνας κι άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αυγά που έχουν ψυχθεί είναι ευκολότερο να σπάσουν στο βράσιμο. Οπότε θέλουμε αυγά που να είναι τουλάχιστον 5 ώρες εκτός ψυγείου ή και καθόλου στο ψυγείο.

Βήμα δεύτερο: Βρίσκεις την μεγαλύτερη κατσαρόλα του σπιτιού. Όχι μικρό κατσαρολάκι, όχι το ένα αυγό πάνω στο άλλο. Τα αυγά θέλουν τον αέρα τους, να είναι δίπλα το ένα στο άλλο και να αναπνέουν.

Βήμα τρίτο: Τοποθετείς τα αυγουλάκια με προσοχή και έπειτα σκεπάζεις με νερό στην ίδια θερμοκρασία. Όχι ζεστό, όχι χλιαρό, όχι καυτό. Αυγά και νερό στην ίδια θερμοκρασία. Πρόσεξε να καλύψεις επαρκώς όλα τα αυγά.

Βήμα τέταρτο: Ρίχνεις 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι στην κατσαρόλα για κάθε ένα αυγό που θα βράσεις. 20 αυγά ισούνται με 20 κουταλάκια. Επιπρόσθετα ρίξε και μια πρέζα αλάτι στην κατσαρόλα.

Οι παλιές νοικοκυρές έβραζαν πάντα μονό αριθμό αυγών!

Βήμα πέμπτο: Το σημαντικότερο. Σκεπάζεις την κατσαρόλα, ανοίγεις το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία και βράζεις ακριβώς για 10 λεπτά. Όχι από την στιγμή που θα κοχλάξει το νερό, από τη στιγμή που θα ανοίξεις την κουζίνα. Στα δέκα λεπτά, κλείνεις το μάτι και αφήνεις την κατσαρόλα στο μάτι για 15 λεπτά ακόμα με σβηστή θερμοκρασία.

Βήμα έκτο: Βγάζεις τα αυγά σε μπολ, περιμένεις να κρυώσουν και τα βάφεις με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά, αφήνεις στην κατσαρόλα και ακολουθείς τις οδηγίες της κοινής βαφής αυγών. Καλή επιτυχία.