Πώς θα καταλάβεις αν έχουν χαλάσει τα αυγά, ακόμα και τα σπασμένα!

Πατούλια Κατερίνα
Πώς θα καταλάβεις αν έχουν χαλάσει τα αυγά, ακόμα και τα σπασμένα!

Γιατί όλες τρώμε αυγά καγιανά το καλοκαίρι

Δεν υπάρχει πιο ωραία καλοκαιρινή απόλαυση από το ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς το μεσημέρι και τον καγιανά με τα τηγανητά αυγά και να βουτάς το ψωμάκι μέσα σε αυτά.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τα αυγά που έχεις μέσα στο ψυγείο και δεν φρόντισε να σημειώσεις την ημερομηνία που τα πήρες από την λαϊκή. Ακόμα κι αν τα αυγά σου είναι συσκευασμένα και φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, πολλοί παράγοντες μπορεί να έχουν επηρεάσει τον χρόνο ζωής τους.



Αυτό που με σιγουριά ξέρουμε είναι πως τα φρέσκα αυγά έχουν μια παχιά μεμβράνη που λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για το εσωτερικό του αυγού, κρατώντας τα βακτήρια μακριά.

Η μεμβράνη αυτή είναι πιο παχιά στα αυγά από το χωριό ή τα ελευθέρας βοσκής και πιο λεπτή στα συσκευασμένα. Όπως και να έχει, το τεστ του νερού είναι μια ασφαλής λύση. Παίρνεις μεγάλο και βαθύ μπολ, το γεμίζεις με κρύο νερό, ρίχνεις τα αυγά μαλακά και ξεφορτώνεσαι όσα επιπλέουν. Όσο ωριμάζει το αυγό, τόσο ο αεροθάλαμος εσωτερικά σε αυτό μεγαλώνει, οπότε το αυγό επιπλέιε.

Ακόμα κι αν επιτύχει στο τεστ το αυγό, αν το σπάσει και έχει περίεργη οσμή, περίεργο χρώμα, το πετάς και πάλι. Αν πάλι έχεις ένα σπασμένο αυγό και ανησυχείς, το βάζεις σε πιάτο.

Ο κρόκος θα πρέπει να ξεχωρίζει στο κέντρο και να μην είναι διαλυμένος αλλά στο ίδιο επίπεδο. Αν το ασπράδι είναι εντελώς νερουλό και ο κρόκος φλατ και πάλι πέταξέ το.