Αγαπάς το avocado; Μάθε πώς μπορεί ν' αναπτυχθεί στον κήπο σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αγαπάς το avocado; Μάθε πώς μπορεί ν' αναπτυχθεί στον κήπο σου

6 συμβουλές για να αναπτυχθεί σωστά και να σου δώσει τους πολύτιμους καρπούς του.

Ολοένα και περισσότεροι προσπαθούν να καλλιεργήσουν το δικό τους δέντρο από αβοκάντο προκειμένου να έχουν άμεσα αυτούς τους πολύτιμους καρπούς. Αλλά πώς ακριβώς πρέπει να το φροντίσουμε προκειμένου να μας δώσει γρήγορα τα πιο υγιή αβοκάντο;

Εσύ αγαπάς το αβοκάντο;

Τα αβοκάντο αναπτύσσονται πολύ καλά στο νότιο κεντρικό τμήμα του Μεξικού εδώ και πολλούς αιώνες λόγω του ιδανικού ζεστού κλίματος. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, (όπως την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, τη Χαβάη και το νότιο Τέξας) υπάρχει παρόμοιο κλίμα. Επειδή όμως δεν ζούμε σε μια από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ένα δέντρο αβοκάντο είναι δυστυχώς μικρές.

Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε αρκετά τυχερές γιατί το ζεστό κλίμα της χώρας μας βοηθάει ώστε να δώσουμε μια ευκαιρία στο φυτό ν' αναπτυχθεί. Αν λοιπόν είσαι έτοιμη να το δοκιμάσεις, εδώ είναι μερικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις για να διασφαλίσεις ότι το δέντρο αβοκάντο σου μεγαλώνει καλά...

1.Προσδιορίσε ποια ποικιλία θέλεις να αναπτύξεις.

Υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες αβοκάντο. Τα αβοκάντο Hass είναι τα πιο δημοφιλή λόγω της έντονης γεύσης τους.



2.Αγοράσε ένα ήδη μεγαλωμένο δέντρο αβοκάντο προκειμένου να μεταφυτεύσεις.

Είναι καλύτερο να αγοράσεις το σπορόφυτο αβοκάντο σου από ένα φυτόρειο από το να φυτέψεις έναν σπόρο από την αρχή.

3.Προσδιόρισε πότε και πού θα φυτέψεις το δέντρο σου.

Είναι καλύτερο να το φυτέψεις την άνοιξη μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, σ' ένα σημείο όπου το βλέπει περισσότερο ο ήλιος. Βεβαιώσου ότι δεν είναι κοντά σε άλλα δέντρα καθώς τα δε΄ντρα αυτά δεν αναπτύσσονται όταν νιώθουν «εγκλωβισμένα».

Avocado: Όλοι οι λόγοι για να το βάλεις στη διατροφή σου

4.Πώς θα φυτέψεις το δέντρο αβοκάντο;

Κάνεις μια τρύπα που είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της γλαστρας που είναι ήδη μέσα το φυτό και το φυτεύεις.

5.Προσθέσε λίπασμα και νερό.

Αμέσως μετά φύτεψε το δέντρο αβοκάντο, προσθέστε ένα παχύ στρώμα χώματος και πότισέ το στη συνέχεια πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, θα πρέπει να το ποτίζεις κάθε δεύτερη μέρα. Μετά μια με δύο φορές την εβδομάδα. (Συμβουλή: Άσε τα φύλλα του δέντρου που πέφτουν να λειτουργήσουν ως λίπασμα. Τα φύλλα θα κρατήσουν το έδαφος υγρό και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του νερού).

6.Γονιμοποίησε το δέντρο του αβοκάντο σου.

Είναι σημαντικό να σιγουρευτείς ότι το νεαρό δέντρο αβοκάντο παίρνει πολλά στοιχεία (όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο) προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξή του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θα πρέπει να το γονιμοποιήσεις τρεις φορές συνολικά - μία φορά την άνοιξη, μία φορά το καλοκαίρι και μία φορά το φθινόπωρο.