Πώς να ανατρέψεις τον κανόνα και να συνδυάσεις λευκό κρασί με κρέας και κόκκινο με ψάρι

Πώς να ανατρέψεις τον κανόνα και να συνδυάσεις λευκό κρασί με κρέας και κόκκινο με ψάρι

Εδώ θα μάθεις πώς να παραβιάσεις αυτόν τον κανόνα με τεράστια επιτυχία.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει το ρητό που υπάρχει από παλιά και λέει: «Λευκό κρασί με ψάρι και κόκκινο κρασί με κρέας». Αυτός ήταν ένας εμπειρικός κανόνας που επικρατούσε για χρόνια, όμως χρειάζεται να τον ακολουθούμε μέχρι και σήμερα;

Όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο του κρασιού, έτσι και εδώ η απάντηση είναι περίπλοκη. Αλλά, τελικά, ορισμένοι κανόνες δημιουργήθηκαν για να παραβιάζονται - και αν επιμένεις σε αυτό που πολλοί ειδικοί λένε ότι είναι μύθος, να είσαι σίγουρη ότι χάνεις απίστευτους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού.

Οι λόγοι που πρέπει να πεις «ναι» στο βιολογικό κρασί

Να γιατί ίσως θελήσεις να συνδυάσεις κόκκινα κρασιά με ψάρια και λευκές ποικιλίες με κρέας - και πώς να παραβιάσεις αυτόν τον «κανόνα» με επιτυχία.

Πάμε, όμως, αρχικά να μάθουμε πώς επικράτησε αυτός ο κανόνας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη όσον αφορά στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι να υπάρχει ισορροπία στην ένταση της γεύσης. Το κρασί δεν πρέπει ποτέ να υπερισχύει του φαγητού (και το αντίστροφο). Αυτός είναι ο λόγος που οι σομελιέ δεν θα συνδύαζαν ποτέ ένα πολύ ελαφρύ, λεπτό και λευκό ψάρι όπως για παράδειγμα το φιλέτο γλώσσας, με ένα δυνατό και πλούσιο σε γεύση κόκκινο κρασί.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτός ο κανόνας έγινε τόσο πανταχού παρών σχετίζεται με την υφή: Το κόκκινο κρέας τείνει να έχει πολύ λίπος, για αυτό και ένα κόκκινο κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη (μια ένωση που βοηθά στον καθαρισμό του λίπους από τη γλώσσα μας) αναζωογονεί τον ουρανίσκο. Αντίθετα, τα λευκά κρασιά δεν έχουν αρκετή τανίνη για να εκτελέσουν την ίδια λειτουργία.

Έτσι, ο συνδυασμός λευκού κρασιού με ψάρι και κόκκινου κρασιού με κρέας έχει νόημα πολλές φορές. Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορείς να κάψεις το βιβλίο των κανόνων και να απολαύσεις υπέροχα αποτελέσματα.

Πώς να παραβιάσεις αυτόν τον κανόνα με τον σωστό τρόπο

#1. Χρησιμοποίησε την ένταση της πρωτεΐνης ως οδηγό σου

Σίγουρα, ένα δυνατό κόκκινο κρασί μπορεί να καλύψει τη γεύση ενός λευκού ψάρι, αλλά υπάρχει πολύς χώρος στο φάσμα. Η Carrie Lyn Strong, σομελιέ στην Strong Wine Consulting, πιστεύει ότι τα κόκκινα κρασιά μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με πιο έντονα αρωματισμένα ψάρια: «Μέτρια κόκκινα κρασιά από όλο τον κόσμο, όπως grenache, pinot noir, tempranillo και cabernet franc, προσφέρουν φρούτα από κόκκινα και μαύρα μούρα, μπαχαρικά και γήινες νότες που ενισχύουν τις καπνιστές γεύσεις του ψητού τόνου, του ξιφία και του σολομού». Ψάχνεις για μια σίγουρη επιλογή; Δοκίμασε ένα λαχταριστό grenache με τραγανό ψητό σολομό.

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα κρέατα μπορούν να συνδυαστούν εξίσου καταπληκτικά με λευκό κρασί — αν είναι το σωστό. Μπορείς να συμπληρώσεις τον πλούτο του χοιρινού, του αρνιού ή του βοείου κρέατος με ένα δυνατό λευκό κρασί όπως το Côtes du Rhône ή το Friulano, ή να επιλέξεις σαμπάνια.

#2. Λάβε υπόψη το συνοδευτικό του πιάτου σου

Ένα πιάτο όπως το φιλέτο γλώσσας με μανιτάρια, θα ταίριαζε υπέροχα με ένα κόκκινο κρασί όπως το pinot noir. Άλλα λαχανικά που συνδυάζονται υπέροχα με κόκκινα κρασιά είναι η μελιτζάνα, η ντομάτα και τα χόρτα.

Εάν αυτά τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό του πιάτου σου, μπορείς να συνδυάσεις το ψάρι σου με κόκκινο κρασί.

#3. Συνδύασε με βάση τη σάλτσα

Εξίσου σημαντικό είναι πριν επιλέξεις κρασί, να λάβεις υπόψη τα καρυκεύματα ή τη σάλτσα που περιέχει το πιάτο σου. Εάν το ψάρι σου περιέχει μια πλούσια, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τότε μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με κόκκινα κρασιά όπως το Chianti Classico.