Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σωστό πλύσιμο των μεταξωτών ρούχων

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σωστό πλύσιμο των μεταξωτών ρούχων

Πριν πλύνεις τα μεταξωτά σου ρούχα στο χέρι, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι τα χρώματα σε αυτά τα ευαίσθητα ρούχα δεν θα ξεβάψουν όταν έρθουν σε επαφή με σαπούνι και νερό.

Ναι, τα μεταξωτά ρούχα είναι πολύ ευαίσθητα και είναι λογικό να θέλεις να τα εμπιστεύεσαι μόνο στα χέρια των ειδικών. Όμως τα στεγνοκαθαριστήρια εκτός από χρόνο, σου «τρώνε» και χρήμα και πίστεψέ με δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφού μπορείς να τα καθαρίσεις εύκολα στο σπίτι μόνη σου.

Μπορεί η διαδικασία για τον καθαρισμό των μεταξωτών ρούχων να είναι εύκολη, αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή για να παραμείνουν σαν καινούργια. Γι' αυτό μην παραλείψεις κανένα από τα παρακάτω βήματα.

Πώς θα διπλώσεις και θα αποθηκεύσεις σωστά τα καλοκαιρινά ρούχα

Πρώτα δοκίμασε το χρώμα

Δυστυχώς, το βαμμένο μετάξι ξεθωριάζει, γι' αυτό πριν το πλύνεις ταμπόναρε με ένα υγρό καθαρό πανάκι σε μια δυσδιάκριτη περιοχή, όπως η εσωτερική ραφή. Εάν βγάλει χρώμα, πήγαινέ το στο καθριστήριο. Τα φωτεινά, τα σκουρόχρωμα και τα εμπριμέ είναι καλύτερο να αφεθούν στους επαγγελματίες, καθώς απαιτούν συνήθως στεγνό καθάρισμα.

Πώς να πλύνεις τα μεταξωτά ρούχα στο σπίτι

1. Αντιμετώπισε τους λεκέδες

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα συγκεκριμένο απορρυπαντικό ρούχων για μεταξωτά. Αντίθετα, φτιάξε ένα σπιτικό διάλυμα ανακατεύοντας 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι. Αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερα καλή για λεκέδες από αποσμητικό και εφίδρωση.

Αφού δοκιμάσεις, λοιπόν, τη σταθερότητα του χρώματος, γέμισε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού με το μείγμα και ρίξε πάνω στον λεκέ. Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγάρι και τρίψε απαλά.

2. Πλύσιμο στο χέρι

Αν και μπορείς να πλύνεις τα μεταξωτά σου κομμάτια σε έναν ήπιο κύκλο πλυσίματος στο πλυντήριο, είναι καλύτερο να τα πλένεις στο χέρι καθώς είναι υπερβολικά ευαίσθητα. Γέμισε μια λεκάνη με δροσερό ή κρύο νερό για να διατηρήσεις το χρώμα και μετά πρόσθεσε ένα απαλό υγρό απορρυπαντικό χωρίς σκληρά συστατικά.

Βάλε το ρούχο στο νερό, ανακάτεψε το και άφησέ το να μοιυλιάσει για λίγα λεπτά. Το μετάξι απελευθερώνει γρήγορα τη βρωμιά, οπότε η διαδικασία δεν διαρκεί πολύ. Στη συνέχεια, ξέπλυνε με δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Πώς να στεγνώσεις τα μεταξωτά ρούχα

Ποτέ μην στύβεις τα μεταξωτά σου ρούχα, ούτε να τα βάζεις στο στεγνωτήριο. Για να αφαιρέσεις το υπερβολικό νερό, βάλε το βρεγμένο ρούχο πάνω σε μια λευκή βαμβακερή πετσέτα. Δίπλωσε την πετσέτα και σκούπισε απαλά. Στη συνέχεια, βάλε σε μια κρεμάστρα το ρούχα και άφησέ το στην μπανιέρα να στεγνώσει. Μην απλώνεις ποτέ τα μεταξωτά ρούχα στο μπαλκόνι γιατί ο ήλιος επιταχύνει το ξεθώριασμα!