Το μυστικό για να βάψεις τέλεια τα καφέ αυγά

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το μυστικό για να βάψεις τέλεια τα καφέ αυγά

Το βάψιμο των αυγών είναι από τα πιο γνωστά έθιμα το Πάσχα, όμως θέλει τρόπο για να πετύχεις το χρώμα.

Η άνοιξη είναι εδώ και σίγουρα έχεις αρχίσει να αλλάζεις τα ρούχα στις ντουλάπες και διακόσμηση στο σπίτι σου. Μαζί με την πασχαλινή περίοδο που έρχεται τι πιο τέλειο από το να βάψεις και τα αυγά σου στα πιο ανοιξιάτικα χρώματα. Υπάρχει όμως «τέχνη» και στο βάψιμο των αυγών αν θες να έχουν έντονο και γυαλιστερό χρώμα.

Το κόλπο για τέλεια βαμμένα αυγά

Φέτος, όταν πηγαίνετε στο παντοπωλείο για να αγοράσετε αυγά για διακόσμηση, ψάξτε για καφέ αυγά αντί για λευκά. Πολλοί υποθέτουν ότι τα καφέ αυγά δεν δέχονται τη βαφή τόσο καλά όσο τα λευκά, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό τελικά δεν είναι αλήθεια.

Σε αντίθεση με τα λευκά αυγά, που όταν τα βάφεις έχουν μια πιο αχνή απόχρωση, τα καφέ αυγά προσφέρουν μια πιο σκούρα βάση που ενισχύει αυτόματα το τελικό αποτέλεσμα δίνοντας στα πασχαλινά αυγά σου ένα πιο βαθύ, πιο ζωντανό χρώμα. Ωστόσο, το μυστικό για να πετύχεις το τέλειο χρώμα κρύβεται αλλού.

pexels-vratsagirl-4055617.jpg

Όσα θα χρειαστείς:

Δεκάδες καφέ βραστά αυγά

Χρώμα ή βαφή τροφίμων

Κανάτα με αποσταγμένο λευκό ξύδι

Μικρά ποτήρια ή γυάλινα βάζα ή μπολ κουτάλια

Σχάρα στεγνώματος

Χαρτοπετσέτες

Πώς να βάψετε καφέ πασχαλινά αυγά

Προτού ξεκινήσεις να βάφεις τα αυγά θα πρέπει να έχεις διαλέξει αν θες το χρώμα που θα τα βάψεις να είναι έντονο ή πιο παστέλ, καθώς τα καφέ αυγά, όπως σου είπα δίνουν ένα πιο βαθύ έντονο χρώμα στη βαφή.

Αν θέλεις να πετύχεις πιο ανοιξιάτικα χρώματα το κόλπο με τα καφέ αυγά είναι αφού τα βράσεις να τα βουτήξεις σε λευκό ξύδι.

Αφού τα βράσεις λοιπόν, μετά από 5 λεπτά και σκούπισέ τα. Γέμισε έπειτα για κάθε χρώμα που θες να τα βάψεις ένα ποτήρι με περίπου 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και 3 κουταλιές από λευκό ξύδι. Πρόσθεσε μετά ένα δισκίο βαφής ή μερικές σταγόνες χρώματος τροφίμων σε κάθε ποτήρι. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, βύθισε ένα αυγό σε κάθε ποτήρι και αφήσέ το για 10 λεπτά (τα καφέ αυγά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν το ζωντανό τους χρώμα). Ελέγξε αν τα αυγά έχουν την ένταση που θες και αφήσέ τα περισσότερο αν θέλεις να απορροφήσουν περισσότερη βαφή. Αφαίρεσε τα αυγά με ένα κουτάλι και τα βάλε τα σε σχάρα για να στεγνώσουν.

Έξτρα tip: Tοποθέτησε χαρτοπετσέτες κάτω από τη σχάρα στεγνώματος, έτσι ώστε αν πέσουν τυχόν σταγόνες να μη λερωθεί ο πάγκος ή το πάτωμα.

1713801666400-138016091-pexels-shkrabaanthony-6679666.jpg