Πώς να καθαρίσεις το air fryer χωρίς καν να το τρίψεις

Γεωργία Βλαχοπούλου
Πώς να καθαρίσεις το air fryer χωρίς καν να το τρίψεις

Το air fryer μπορεί να είναι η λύση που όλοι ψάχναμε στη μαγειρική, τι γίνεται όμως με τον καθαρισμό του; Είναι τόσο εύκολος όσο το μαγείρεμα;

Η αλήθεια είναι πως το air fryer έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στις κουζίνες πολλών νοικοκυριών. Όχι και άδικα όμως, αφού έχει μετατρέψει το μαγείρεμα στην πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία.

Είναι άραγε όμως, τόσο εύκολο και το καθάρισμά του ή απλά προσθέσαμε άλλο ένα σκεύος μαγειρικής στη στιβα με τα πιάτα;

Ο Senaka Ranadheera, επιστήμονας τροφίμων και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, λέει ότι ο σωστός καθαρισμός των συσκευών κουζίνας βοηθά να σταματήσει η εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

«Ο καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων από τις συσκευές μαγειρέματος», λέει. «Διαφορετικά, μπορούν να αναπτυχθούν επιβλαβείς παθογόνοι μικροοργανισμοί και μικροοργανισμοί που αλλοιώνουν τα τρόφιμα».

Η τεχνική του μουλιάσματος

Παρόλο που τα air fryer χρησιμοποιούν ελάχιστο έως καθόλου πρόσθετο λάδι, το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στην κοιλότητα του κι αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστεί.

Το βίντεο της Kristen Menard για τον καθαρισμό του air fryer σημείωσε περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια προβολές πέρυσι.

Η content creator λοιπόν, από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε υγρό πιάτων, σόδα διττανθράκων και βραστό νερό στο καλάθι της φριτέζας μόλις τελείωσε το μαγείρεμα.

Το άφησε να μουλιάσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια το ξέπλυνε με νερό και το σκούπισε.

«Στη συνέχεια χρησιμοποιώ ένα υγρό πανί για τα κομμάτια (αφού στεγνώσουν) και ένα σπρέι πολλαπλών επιφανειών για την εξωτερική επιφάνεια», λέει η ίδια στο βίντεό της.

Κάποιος ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει ξύδι αντί για σόδα διττανθράκων για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του λαδιού και των κολλημένων υπολειμμάτων.

Η μέθοδος θέρμανσης

Η Fiona Mair λέει ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μια παρόμοια μέθοδο όχι μόνο για να καθαρίσει τον κάδο αλλά και το εσωτερικό της συσκευής.

Βάζοντας ζεστό νερό, απορρυπαντικό και λίγο διττάνθρακες ή ξύδι στον κάδο και τοποθετώντας το στη φριτέζα αέρα.

«Απλώς το ζεσταίνεις στους 100 βαθμούς για 5 ή 10 λεπτά και αφήνεις τον ατμό να καθαρίσει το εσωτερικό του air fryer. (…) Αυτό θα σε βοηθήσει να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα και να απαλλαγείτε από μερικές από τις μυρωδιές που συσσωρεύονται, εάν μαγειρεύεις κρέατα και μαριναρισμένα φαγητά», είπε η ίδια.

Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό στοιχείο

Σε αυτό το μέρος της διαδικασίας καθαρισμού χρειάζεται προσοχή.

Η Mair λέει ότι όταν καθαρίζουμε γύρω από το θερμαντικό στοιχείο, είναι καλύτερο να έχει κρυώσει εντελώς.

«Αποσυνδέστε το ηλεκτρικό καλώδιο και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πανί από μικροΐνες, λίγο ζεστό νερό ή ζεστό νερό με σαπούνι και απλώς σκουπίστε γύρω από το στοιχείο και μέσα στην κοιλότητα. Θα συνιστούσα να πάρετε ένα μικρό πινέλο ή πινέλο και να προσπαθήσετε να καθαρίσετε γύρω από αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη του στοιχείου», εξηγεί.

Γιατί να αποφεύγεις το πλυντήριο πιάτων ή τα δισκία του πλυντηρίου πιάτων;

Η χρήση ταμπλετών πλυντηρίου πιάτων ή απορρυπαντικών για τον καθαρισμό του air fryer μπορεί να διασπάσει την αντικολλητική επίστρωση και να δημιουργήσει έκθεση σε τοξίνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων είναι αρκετά σκληρά, οπότε αν καθαρίζετε τακτικά τα καλάθια και τα συρτάρια σας στο πλυντήριο πιάτων, τελικά θα εξασθενήσει κατά κάποιο τρόπο αυτή η αντικολλητική επίστρωση», λέει η Mair.

Έτσι, και δεν θα λειτουργεί πια και κάθε φορά που θα ζεσταίνεται μπορεί να απελευθερώσει κάποιες τοξίνες.

Αν λοιπόν, αποφεύγεις τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων και εάν το καθαρίζεις τακτικά μετά από κάθε χρήση, θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του air fryer και θα λειτουργεί και καλύτερα.