Το ψωμί διατηρείται φρέσκο έως και 14 μέρες παραπάνω αν το αποθηκεύσεις σε ένα απρόσμενο σημείο
Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνει το ψωμί να μουχλιάζει πριν την ώρα του -και πώς θα το αποφύγεις.
Το ψωμί είναι το πιο ταπεινό αλλά και το πιο απαραίτητο τρόφιμο σε κάθε σπίτι. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να το βλέπεις να μπαγιατεύει ή, ακόμη χειρότερα, να γεμίζει μούχλα μέσα σε λίγες μέρες. Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στη ψωμιέρα ούτε στον πάγκο της κουζίνας, αλλά σε ένα απρόσμενο σημείο.
Η ειδικός στα τρόφιμα Emilie Vanpoperinghe αποκαλύπτει αποκαλύπτει στο Mirror.com ότι η διάρκεια ζωής του ψωμιού εξαρτάται απόλυτα από το πού και πώς το αποθηκεύεις. Η ίδια εξηγεί:
«Παλιά, βάζαμε το ψωμί σε πλαστική σακούλα και το φυλάγαμε σε ένα συρτάρι ανάμεσα στο πλυντήριο πιάτων και το ψυγείο. Η ζέστη από τις συσκευές the και η υγρασία της σακούλας δημιουργούσαν τέλειο περιβάλλον για μούχλα. Ό,τι ψωμί κι αν βάζαμε εκεί –ψωμάκια, τορτίγιες, σταφιδόψωμα– κατέληγε γεμάτο πράσινες τρίχες!».
Η πιο σημαντική συμβουλή της; Απόφυγε τις πηγές θερμότητας και υγρασίας. Φούρνος, μάτια κουζίνας, ψυγείο (υπό προϋποθέσεις) και φρουτιέρα πρέπει να αποκλειστούν.
Γιατί όχι φρουτιέρα;
Μερικά φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα μήλα, απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια φυσική ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση. Το πρόβλημα; Μαζί με το αιθυλένιο απελευθερώνεται και υγρασία, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μούχλας.
Η Emilie προειδοποιεί:
«Η μούχλα λατρεύει τρία πράγματα: θερμότητα, υγρασία και τροφή. Το ψωμί έχει και τα τρία. Γι’ αυτό, μακριά από ζεστά και υγρά σημεία».
Πού αποθηκεύεται σωστά το ψωμί:
Το ψωμί του τοστ αντέχει καλύτερα σε πλαστική σακούλα. Η σακούλα συγκρατεί την υγρασία και κρατά την κόρα μαλακή. Όμως, αν την κλείσεις αεροστεγώς, κινδυνεύεις με μούχλα.
Η συμβουλή της: «Κλείσε τη σακούλα χαλαρά. Μην την αεροστεγώνεις, άφησε λίγο “αέρα διαφυγής”».
Τα μπριός, τα μαλακά ψωμάκια και γενικά τα πιο πλούσια σε λιπαρά ψωμιά προτιμούν χάρτινη σακούλα. Το χαρτί επιτρέπει στο ψωμί να “αναπνέει”, όμως προσοχή: αν μείνει πολύ εκτεθειμένο στον αέρα, θα ξεραθεί.
Η Emilie λέει: «Οι χάρτινες σακούλες είναι ιδανικές για τα “πολυτελή” ψωμιά, αλλά χρειάζεται ισορροπία. Μην αφήνεις το ψωμί να “ανοίγεται” στον αέρα – κλείσε καλά τη σακούλα».
Οι ψωμιέρες, όσο καλαίσθητες κι αν φαίνονται, έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα: πιάνουν χώρο και δεν προσφέρουν πάντα ιδανικό περιβάλλον.
Αντίθετα, η ίδια υποστηρίζει κάτι αναπάντεχο: το ψυγείο!
«Αν αποθηκευτεί σωστά, το ψωμί διατηρείται εξαιρετικά στο ψυγείο. Στο εστιατόριό μας το κάνουμε συστηματικά – και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά».
Πόσο αντέχει το ψωμί στο ψυγείο;
Το ψωμί του εμπορίου διατηρείται 2-4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο ψυγείο, όμως, μπορεί να κρατήσει έως και 14 ημέρες.
Για ιδανικό αποτέλεσμα, πριν το σερβίρεις, ζέστανέ το στον φούρνο στους 150°C. Έτσι, θα ανακτήσει την υφή του, χωρίς τον κίνδυνο μούχλας που θα είχες αν το άφηνες απλώς στον πάγκο.
Να θυμάσαι:
Η αλήθεια είναι πως το ψωμί δεν χρειάζεται κόλπα ή ακριβά σκεύη για να διατηρηθεί φρέσκο. Χρειάζεται απλώς σωστή θέση, μέτρο και λίγη κοινή λογική.
Και το πιο απρόσμενο μυστικό είναι ότι, καμιά φορά, το ψυγείο –αυτός ο «εχθρός» του ψωμιού κατά πολλούς– μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος σου.
Γιατί το ψωμί, όπως και πολλά άλλα στη ζωή, δεν θέλει βιασύνη, ούτε υπερβολές. Θέλει ισορροπία.
Κι αν το σκεφτείς, αυτός είναι ένας κανόνας που χωρά σε πολύ περισσότερα πράγματα από ένα καρβέλι.
