Πώς να καταψύξεις σωστά τα πορτοκάλια για να κρατήσουν άρωμα και γεύση για μήνες

Πώς να καταψύξεις σωστά τα πορτοκάλια για να κρατήσουν άρωμα και γεύση για μήνες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να διατηρήσεις ολόκληρο τον καρπό, τον χυμό και το ξύσμα χωρίς απώλεια γεύσης.

 

Τον χειμώνα τα πορτοκάλια δεν έρχονται ένα ένα. Έρχονται σε σακούλες, σε κουτιά, σε προσφορές που γεμίζουν τον πάγκο και το ψυγείο. Κάποια θα φαγωθούν, κάποια θα γίνουν χυμός και κάποια απλώς θα περιμένουν μέχρι να μαλακώσουν επικίνδυνα. Η κατάψυξη είναι ο πιο απλός τρόπος να μη χαθεί τίποτα και να έχεις πορτοκάλι διαθέσιμο όταν το χρειαστείς, από γλυκά και μαρινάδες μέχρι smoothies.

Ξίδι και μαγειρική σόδα τέλος: ρίξε μισό ποτήρι από αυτό το υλικό & η αποχέτευση καθαρίζει μόνη της

Πασπάλισμα με μαγειρική σόδα στο στρώμα: γιατί το προτείνουν και σε τι βοηθά

Γιατί αξίζει να καταψύξεις πορτοκάλια

Σύμφωνα με άρθρο στο site της Martha Stewart, τα εσπεριδοειδή καταψύχονται εξαιρετικά καλά χωρίς απώλεια γεύσης. Η Jennifer Hillis, διαιτολόγος και ερευνήτρια διατροφής εσπεριδοειδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, εξηγεί ότι η κατάψυξη δεν αλλοιώνει το άρωμα του πορτοκαλιού αλλά το διατηρεί. Κάθε μέρος του καρπού μπορεί να μπει στην κατάψυξη, ολόκληρος, κομμένος, ως χυμός ή ως ξύσμα.

Πώς να καταψύξεις ολόκληρα πορτοκάλια

Αν δεν έχεις χρόνο, τα ολόκληρα πορτοκάλια μπορούν να μπουν κατευθείαν στην κατάψυξη. Ξέπλυνε καλά τη φλούδα, στέγνωσέ τη με καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τοποθέτησέ τα σε σακούλα ή δοχείο κατάψυξης. Δεν είναι ο πιο πρακτικός τρόπος, αλλά σώζει φρούτα που αλλιώς θα χαλούσαν. Να έχεις υπόψη ότι μετά την απόψυξη η σάρκα θα είναι πιο μαλακή και ο χρόνος απόψυξης μεγαλύτερος σε σχέση με τα κομμένα πορτοκάλια.

Πόσο διαρκούν στην κατάψυξη

Ολόκληρα πορτοκάλια, κομμάτια, φέτες, ξύσμα και φρεσκοστυμμένος χυμός διατηρούνται έως έξι μήνες. Ο εμφιαλωμένος χυμός πορτοκαλιού μπορεί να διατηρηθεί έως και έναν χρόνο.

Πώς να καταψύξεις κομμάτια, φέτες και φιλέτα (aka το «καθαρό κομμάτι»)

Αυτή είναι η πιο πρακτική επιλογή για καθημερινή χρήση. Καθάρισε τα πορτοκάλια και κόψ’ τα σε κομμάτια, φέτες ή φιλέτα. Για να μη γίνουν ένα ενιαίο παγωμένο σύνολο, άπλωσέ τα πρώτα σε ένα ταψί και βάλ’ τα στην κατάψυξη για ταχεία κατάψυξη. Μόλις παγώσουν, μεταφέρ’ τα σε σακούλα ή δοχείο. Έτσι μπορείς να παίρνεις κάθε φορά όση ποσότητα χρειάζεσαι χωρίς να ξεπαγώνεις τα πάντα.

Το αν θα τα καταψύξεις με φλούδα, καθαρισμένα ή βυθισμένα σε χυμό εξαρτάται από το πώς σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα και από τον χρόνο που διαθέτεις τώρα.

Πώς να καταψύξεις χυμό πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ίσως το πιο εύκολο προϊόν για κατάψυξη. Μπορείς να καταψύξεις φρεσκοστυμμένο ή εμφιαλωμένο 100% χυμό σε σακούλες κατάψυξης ή σε παγοθήκες. Άφησε πάντα χώρο για διαστολή και μην γεμίζεις τα δοχεία πάνω από τα δύο τρίτα. Οι παγοκύβοι χυμού είναι ιδανικοί για γλυκά, σάλτσες, μαρινάδες και κοκτέιλ χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις ολόκληρο μπουκάλι.

Πώς να καταψύξεις ξύσμα πορτοκαλιού

Το ξύσμα καταψύχεται άψογα και χωρίς καμία απώλεια γεύσης. Άπλωσέ το σε ταψί, βάλ’ το για λίγο στην κατάψυξη και μετά αποθήκευσέ το σε μικρό αεροστεγές δοχείο. Το ξύσμα δίνει ένταση σε κέικ, μπισκότα και αλμυρά πιάτα, ενώ η φλούδα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές της ιδιότητες.

Ποιες ποικιλίες είναι κατάλληλες

Η απάντηση είναι απλή. Όλες. Από navels και πορτοκάλια για χυμό μέχρι μανταρίνια, blood oranges και Cara Cara. Κάθε ποικιλία εσπεριδοειδών μπορεί να καταψυχθεί με επιτυχία.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα αποψυγμένα πορτοκάλια

Μετά την απόψυξη, χρησιμοποίησέ τα μέσα σε λίγες ημέρες. Η υφή τους μαλακώνει, οπότε δεν είναι ιδανικά για να τα φας ωμά, αλλά λειτουργούν εξαιρετικά σε μαγείρεμα και ζαχαροπλαστική. Είναι τέλεια για smoothies, κέικ, σάλτσες, dressings και μαρινάδες, ειδικά σε συνταγές που απαιτούν περισσότερα από ένα στοιχεία εσπεριδοειδών χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις για φρέσκα.

ab742a1b-c6d4-4d38-864b-3f25a5ab9baf.png
DPG Network