Πώς να φτιάξετε μόνες σας το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Γωγώ Φούντα
Πώς να φτιάξετε μόνες σας το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Διατηρήστε την παράδοση ζωντανή...

Η πρωτομαγιά είναι από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι η απόδραση στην εξοχή αλλά και η κατασκευή των πρωτομαγιάτικων στεφανιών. Το συγκεκριμένο έθιμο συναντάται σε πολλές ευρωπαικές χώρες, με κάποιες παραλλαγές φυσικά ενώ έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη γιορτή Θαργήλια προς τιμήν του Θεού Ήλιου και των Ωρών.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος πλήθος κόσμου θα ξεχυθεί στα πάρκα και στις παραλίες για να πιάσει όπως χαρακτηριστικά λέμε, τον Μάη! Αν παραδοσιακά αγοράζετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας, και αυτή τη φορά θέλετε να πρωτοτυπήσετε, σας έχουμε κάποια tips για να φτιάξετε το δικό σας στεφάνι εύκολα και γρήγορα.

Το βασικότερο υλικό είναι φυσικά τα λουλούδια. Είτε αγριολούλουδα είτε όχι προτιμήστε τα σε διαφορετικά έντονα χρώματα για να κάνουν το στεφάνι σας πιο χαρούμενο. Απαραίτητη είναι η πρασινάδα, ενώ μικρά ματσάκια από πεύκα ή έλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τη βάση του στεφανιού. Θα χρειαστείτε επίσης κληματόβεργες ή εναλλακτικά σύρμα μήκους περίπου ενός μέτρου, τα οποία θα λυγίσετε ώστε να σχηματίσετε έναν κύκλο ώστε η μία άκρη να καλύψει την άλλη κατά μία παλάμη και ενώ στη συνέχεια δένετε με σκοινί ή σύρμα. Αν έχετε χρησιμοποιήσει σύρμα για το στεφάνι ντύστε το γύρω γύρω με ξερό χόρτο για να αποκτήσει ο κύκλος του στεφανιού περισσότερο όγκο.

Στη συνέχεια κόψτε λουλούδια με μακρύ κοτσάνι και δέστε τα πάνω στο στεφάνι ή περάστε τα ανάμεσα από τα κλαριά πότε το ένα πίσω από το άλλο και πότε το ένα δίπλα στο άλλο. Τέλος, φτιάξτε μία θηλιά με ένα σκοινάκι στο κέντρο του κύκλου και κρεμάστε το στην πόρτα του σπιτιού.

Για όσους δε σκοπεύουν να σπαταλήσουν τόση ώρα για να φτιάξουν ένα στεφάνι, υπάρχει και η λύση του στεφανιού με φελιζόλ! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε ένα κομμάτι φελιζόλ σε κυκλικό σχήμα και απλά να καρφώσετε τα λουλούδια πάνω του. Εύκολο και απλό...

Καλή Πρωτομαγιά...